3x sterke vrouwen uit het Midden-Oosten

De VARA zendt op 22 november de bekroonde documentaire 'Sonita' uit, over een Afghaans meisje dat een carrière als rapper najaagt, terwijl haar familie haar liever uithuwelijkt. Een absolute kijktip, net als deze docu's over sterke vrouwen uit het Midden-Oosten.

Motley’s Law (2015)

De Amerikaanse advocate Kimberley Motley laat in 2008 haar man en kinderen achter om in de Afghaanse hoofdstad Kaboel advocaten te trainen. In eerste instantie doet ze dit voor het geld, maar al snel wordt zij gegrepen door het grote onrecht in dit land en besluit ze een eigen advocatenpraktijk op te richten. De documentaire Motley’s Law volgt haar tijdens haar werk en laat op prachtige wijze zien dat je heel stevig in je schoenen moet staan om je staande te houden in het Afghaanse rechtssysteem.

Bekijk de documentaire hier

No land’s song (2014)

Sinds de Iraanse revolutie van 1979 is het in dit land voor vrouwen verboden om voor mannen op te treden. Hier wil Sara Najafi graag verandering in brengen. De documentaire No land’s song volgt haar tijdens de voorbereidingen van een groot concert met vrouwelijke muzikanten en zangeressen. Zij wil haar artiesten zowel in Parijs als in de de Iraanse hoofdstad Teheran laten optreden, maar dat laatste blijkt nog een hele opgave…

Bekijk de trailer hier

Wadjda (2012)

Toen Wadjda in 2012 uitkwam, was dit groot nieuws. Deze documentaire was toen de allereerste door een vrouw gemaakte film in Saoedi-Arabië. In de film staat het meisje Wadjda centraal. Zij is levenslustig en heeft nog geen boodschap aan de strenge leefregels die de maatschappij vrouwen oplegt. Op een dag ziet zij een mooie fiets staan die ze maar wat graag wil hebben om een fietswedstrijd te winnen van haar vriend Abdullah. In Saoedi-Arabië is het niet gebruikelijk dat vrouwen fietsen, dus haar moeder is niet blij als haar dochter haar vertelt over de fiets. Ondanks dat zet Wadjda toch door en besluit ze geld in te zamelen om ‘m toch te kunnen kopen. Of dit haar lukt, is een ander verhaal.

Bekijk de trailer hier

SONITA, DINSDAG 22 NOVEMBER, 20.30, NPO 2, VARA

Tekst: Judith Zijp, beeld: VARA