Achter de schermen bij natuurserie Spy in the wild

Vanaf aflevering 1 van Spy in the wild waren kijkers diep onder de indruk van de intieme beelden die de dierenrobots maakten tussen de stokstaartjes, chimpansees en andere dierenfamilies. In de laatste aflevering zien we hoe de makers te werk gingen.

Het waren de levensechte dierenrobots die ons in Spy in the wild toegang verleenden tot de intiemste momenten in dierenlevens. Uitgerust met een cameraoog nestelden ze zich in wolvenroedels, infiltreerden in chimpanseekolonies, scharrelden tussen olifanten, wilde honden en stokstaartjes en zwommen met krokodillen, zee­otters en nijlpaarden. Met regelmaat kregen we diergedrag te zien waarvan zelfs doorgewinterde onderzoekers sprakeloos waren.

Drie jaar van intensieve arbeid door een team van de beste designers, robotbouwers, diergedragsdeskundigen en filmmakers bleek meer dan de moeite waard. Het project Spy in the wild leverde niet alleen spectaculaire natuurfilms op, het betekende ook een waardevolle bijdrage aan diergedrag­onderzoek. Complexe emoties als liefde, verdriet en altruïstisch gedrag bij dieren werden hier getoond en aangetoond, evenals pestgedrag en dikdoenerij. En ja, soms was het confronterend te zien dat dieren nóg meer op ons lijken dan we al dachten.

Een betere afsluiting dan een making-of over de dierenrobots had Spy in the wild niet kunnen krijgen. Aflevering 5 laat ons het prachtige werk zien van animatronics-experts, maar ook het levens­gevaarlijke werk van de filmcrew. Het is natuurlijk niet leuk als je tussen krokodillen en nijlpaarden het water in moet omdat je robotnijlpaardje vastzit in het wier…

Het hele artikel leest u in de NCRV-gids van week 32-33. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Bea Kastrop

De slotaflevering van Spy in the wild is op dinsdag 22 augustus om 20.35 uur te zien op NPO 1.