Denemarken-correspondent Rolien Créton: ‘Denen zijn erg op de regels’

Scandinavië-correspondent Rolien Créton (49) woont al zestien jaar in Kopenhagen. Ze is getrouwd met de Deense journalist en misdaad- romanschrijver Henrik Brun en samen hebben ze twee dochters. Vanuit de Deense hoofdstad Kopenhagen doet ze verslag voor de NOS.

Wat maakt Kopenhagen tot een aantrekkelijke plek om te wonen?

“Kopenhagen is een groene stad met veel ruimte, water en groen. Ik woon in het centrum van de stad, maar binnen een kwartier lig je op het strand of loop je in de bossen. Verder is de combinatie werk en gezin hier relaxed omdat de kinderopvang goed is. Bijna alle moeders werken fulltime en daarom krijg je ook geen schuldgevoel aangepraat. In Denemarken geen zelfgemaakte verjaardagtraktaties waarvoor je urenlang in de keuken moet zwoegen, maar gewoon slagroomsoezen uit de supermarkt.”

Aan welke gewoontes heb je je moeten aanpassen?

“Bij verjaardagspartijtjes mogen kinderen niet een paar vriendjes uitnodigen. Nee, je moet alle meisjes, of alle jongens vragen, of de hele klas. Dat vond ik in het begin best een gekkenhuis. Maar na zoveel jaar feestjes organiseren ben ik heel ervaren. En de Denen zijn heel erg op de regels, als je op de ets verkeerd een eenrichtingsstraat in rijdt, zie je andere etsers verstoord bellen om aan te geven dat het niet mag. En natuurlijk netjes wachten totdat het stoplicht op groen springt, ook al is er geen kip op straat.”

Wat maakt Denemarken tot een aantrekkelijk vakantieland?

“Er zijn een paar plaatsen die heel erg de moeite waard zijn. Amagerstrand waar je kunt zwemmen, surfen, kanoën, barbecueën en ijs eten. Islandsbrygge, daar kun je in de haven een duik nemen. Slangen is een slingerend fietspad bij Islandsbrygge, langs de haven, boven het water. In het centrum van Kopenhagen is Tivoli, een ouderwets pretpark, ook een aanrader. Een beetje duur, maar wel leuk. En voor mensen die van geschiedenis houden: Store Magleby, een wijk in de plaats Dragør. Bekend van Nederlandse boeren die in de zestiende eeuw naar Denemarken werden gehaald.”

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 28/29. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Carmen Fernald