Hoe maak je de beste foto’s?

Ook op vakantie is het natuurlijk heel erg handig om je telefoon te gebruiken als camera. Maar hoe maak je de beste foto’s met je mobiel? Onze vaste fotograaf Rogier Veldman geeft vijf tips.

1. Bedenk voordat je op pad gaat wat voor soort camera je wilt meenemen.

Stop je alleen je mobiele telefoon in je tas, of toch ook die prachtige spiegel refl excamera? Een grote camera meenemen naar een festival is niet erg praktisch, maar het kan geen kwaad een echte camera in een rugtas mee te nemen tijdens een mooie wandeling. De foto’s uit een telefoon zijn best mooi, maar halen het niet bij de foto’s uit je spiegelrefl excamera. Ook de meeste compactcamera’s zijn vele malen beter in kwaliteit. Een telefoon kan de echte camera nooit vervangen; het is vooral een erg leuke toevoeging. Maar dat is de mening van een echte fotograaf …

2. Zorg voor goed licht.

Hoe leuk zo’n telefoon ook fotografeert, het licht is nog steeds erg belangrijk. Let op dat bij het maken van een foto het onderwerp goed in het licht staat.

3. Over de ingebouwde flitser, die vaak in een smartphone zit: vermijd donkere situaties.

Deze ingebouwde flitser is vaak niet erg sterk, en levert doorgaans geen goed beeld op.

4. Gebruik een leuke app, zoals Instagram, Multiframe, Retrica of Hipstamatic.

Hiermee kun je foto’s die je maakt een bewerking geven. Dit geeft zonder al te veel gedoe een veel leuker resultaat.Download de apps in de Apple Store of Google Play.

5. Maak vooral heel veel foto’s.

Blijf klikken totdat je tevreden bent. Vergeet daarna één heel belangrijk ding niet: maak meteen een selectie van de mooie foto’s en gooi de rest weg. Want zeg nou zelf: die bewogen of mislukte foto’s, die bewaar je toch niet?!