Het land van Maas en Waal

Joris’ favoriete plek in Nederland? Dat is het Land van Maas en Waal. Daarom: de leukste adresjes in dit oer-Hollandse rivierenlandschap.

Lekker struinen

Struinroutes zijn bewegwijzerde wandelingen langs de rivier de Waal. De wandelroutes leiden door prachtige natuurgebieden. In uw eigen tempo gaat u op pad. Houten hekjes zorgen ervoor dat u de route zonder kleerscheuren kunt volgen. Want struinroutes leiden over onverharde paden en stranden en door weilanden en wilgenbossen. Onderweg snuift u de geuren op van aromatische kruiden en bloemen.

Hotel De Twee Linden in Beneden- Leeuwen is een ideale uitvalbasis om te struinen. Honderd meter ervandaan kunt u bij de Grote Wiel beginnen. Het karakteristieke hotel-restaurant, gelegen in de dorpskern, heeft een speciaal driedaags struin-arrangement. Met een gevulde knapzak en de verrekijker in de aanslag doorkruist u de uiterwaarden. Meer informatie op detweelinden.nl.

Logeren aan de rivier

In een veerhuis konden reizigers in vroegere tijden eten, slapen en (net als de paarden) op krachten komen in afwachting van hun oversteek over de rivier. Al is de accommodatie aan onze tijd aangepast, die gemoedelijke sfeer hangt nog steeds in Hotel ‘t Veerhuis in Wamel. Het is er levendig en toch rustig en de meeste kamers hebben uitzicht op de rivier. Direct voor het hotel vaart het fi ets- en voetgangersveer de hele dag op en neer naar Tiel. Leuk voor een stadswandeling. Meer informatie: hotelveerhuis.nl

Een tuin voor Vincent

Europa’s mooiste en grootste tuin ideeën en inspiratiepark De Tuinen van Appeltern heeft meer dan tweehonderd verschillende voorbeeldtuinen. Elk jaar is er een tuinenfestival en dit keer is het thema: Een tuin voor Vincent. Veel schilderijen van Vincent van Gogh hebben bloemen, tuinen en landschap als thema.

Appeltern heeft diverse tuin- en landschapsontwerpers gevraagd een plantaardig kunstwerk te bedenken dat is geïnspireerd op (het werk van) de schilder. Er zijn tien tuinontwerpen gekozen die dit seizoen te zien zijn. Het resultaat is verrassend mooi. Kijk ook eens op appeltern.nl

Op de pedalen

Fietsend is het volop genieten van het rivierenland. Aan de oostkant bij Nijmegen heeft lekkerfietsen.nl een mooie route uitgezet. Allerlei natuurvormen komen aan u voorbij zoals het uiterwaarden- en oeverwallandschap, en kolken of waaien. Dat zijn schilderachtige waterplassen die zijn ontstaan na dijkdoorbraken, waarbij de kolkende watermassa een diep gat sloeg. De fietstocht wordt geïllustreerd met verschillende kunstwerken van kunstenaars uit de buurt.

Wat westelijker kunt u een tocht van fietsen123.nl volgen. Startpunt is Beneden-Leeuwen. U rijdt door het unieke rivierenlandschap en langs de markante en monumentale gebouwen die er in de karakteristieke dorpjes te vinden zijn. Huis te Leeuwen bijvoorbeeld, een vermaard adellijk kasteel; en het eekoepeltje in Druten, een typisch Nederlands verschijnsel uit de Gouden Eeuw. Meer fietsroutes bekijken en printen? Kijk eens op rivierenland.nl.

Vers fruit

Door de vele overstromingen en de rivierklei die daardoor achterbleef, is het Land van Maas en Waal enorm vruchtbaar. Kenners beweren dan ook dat het lekkerste fruit hiervandaan komt. Aarzel niet om bij een van de vele fruitstalletjes langs de weg de proef op de som te nemen. Bijvoorbeeld bij fruitbedrijf Gebr. Berben in Bergharen. Hier staat een heuse fruitautomaat waaruit u 24 uur per dag appels en peren kunt halen. Lees meer op landvanmaasenwaal.nl

Stukje geschiedenis

Daar waar Maas en Waal elkaar het dichtst naderen, ligt Heerewaarden. Een vriendelijke plaats met een historische dorpskern. Veel inwoners leefden door de eeuwen heen van de riviervisserij en anderen werkten in een van de vijf baksteenfabrieken die in en rond het dorpje stonden. Hierover is in Bezoekerscentrum De Grote Rivieren een vaste tentoonstelling te zien.

Dankzij de rivieren was er volop klei. Het kleistenen bakken vormde samen met de riviervisserij de voornaamste bron van inkomsten in dit gebied. En dan is er natuurlijk ook voldoende natuur die bewandeld kan worden, waarbij u ook Fort Andries passeert. Van dit fort zijn nog enkele gewelven en de later gebouwde uitzichttoren overgebleven. Op afspraak kan een rondleiding met een gids verzorgd worden. Die vertelt alles over karakteristieke huizen, natuurlijke terpen, het leven en de mooie natuur. Vraag naar de mogelijkheden op bcdegroterivieren.nl.

Pittoreske pontjes

De kortste, leukste en makkelijkste weg in het Land van Maas en Waal gaat over het water. In het zomerseizoen varen alle pontjes, voet- en fi etsveren op volle sterkte, zoals die tussen Batenburg en Demen en tussen Beuningen en Slijk- Ewijk. Bekijk alle pontjes en hun dienstregelingen op rivierenland.nl.