Joris Linssen gaat het theater in: “Ik geef mezelf bloot”

De komende maanden toert Joris Linssen met zijn band Caramba door Nederland met de voorstelling Serenade. Wat beweegt hem om naast zijn televisiewerk en het schrijven van columns voor de NCRV-gids ook nog een carrière als zanger te hebben? Joris legt het zelf uit.

“Al sinds mijn zestiende zing ik in bandjes. En tijdens mijn studententijd trad ik twee keer per week op met een rockband: The Vendettas. We speelden in zalen als Paradiso, Tivoli en de Melkweg en ik wist dat dit was wat ik wilde: op een podium staan en onderweg zijn met een stel vrienden. Nu ben ik bijna 52 en doe ik het nog steeds. De komende drie maanden crossen we heel Nederland door om de voorstelling Serenade te spelen.

Dit theaterconcert is geïnspireerd op het Mexicaanse gebruik een orkestje in te huren om een vrouw de liefde te verklaren. Een prachtig romantisch gebaar. Ook de Mexicaanse traditie serenades te brengen aan de doden komt aan bod. Op 2 november, Allerzielen, kun je in Mexico een muziekgroep vragen om het lievelingslied van jouw overledene te komen spelen op zijn of haar graf.

Wij proberen deze twee gebruiken in Nederland te introduceren en we zijn al een eindje op weg. Zo hebben we al twee keer een liefdestour gedaan. Kon je ons via Facebook inhuren om iemand te verrassen met een liefdesserenade. Het leverde hartverwarmende ontmoetingen op. In Nijmegen ging een aanvrager zelfs op de knieën voor zijn vriendin na afloop van de serenade en vroeg haar ten huwelijk. Blozend zei ze ja.

In Heerenveen speelden we op de verjaardag van een vrouw die haar zoon twee jaar eerder verloor in een tragisch ongeluk. Haar vriendin had ons gevraagd op de 65e verjaardag van deze vrouw een mooi lied te komen spelen. Op haar zestigste verjaardagsfeest had haar zoon, die muzikant was, dat nog zelf kunnen doen. Het werd een aangrijpende maar ook troostende verrassing.”

Het hele artikel leest u in de NCRV-gids van week 2. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Joris Linssen