Jose ‘Pepe’ Mujica: De armste president ooit

Hij gaf 90 procent van zijn inkomen weg en legaliseerde marihuana; deze opvallende oud-president van Uruguay, Jose 'Pepe' Mujica, staat vanavond centraal in de 2Doc 'Pepe Mujica, lesson from the flowerbed'.

Jose Mujica was vijf jaar lang president van Uruguay. In het Zuid-Amerikaanse land en ver daar buiten staat hij bekend als een zeer innemende en ego-loze man die veel goeds heeft gedaan voor zijn land. Hij regeerde van 2010 tot 2015. Voor deze 2Doc werd de oud-president lange tijd gevolgd. Om het geheugen op te frissen hebben wij vijf feitjes over Mujica op een rijtje gezet.

Salaris

Zijn salaris konden anderen beter gebruiken, zo vond hij. Daarom gaf hij 90 procent van zijn inkomen weg aan goede doelen. In een interview met de NOS zegt hij daarover: “Ik heb het niet nodig. Mijn vrouw heeft ook een prima inkomen, het is gewoon te veel.” Hij vindt trouwens niet dat hij arm is, maar dat hij sober leeft.

Holebi-huwelijk

Zeker niet alle Zuid-Amerikaanse landen zijn even vooruitstrevend, maar Uruguay werd onder het bewind van de regering-Mujica het tweede land (na Argentinië) dat het holebi-huwelijk (homo-, lesbisch- en biseksueel-huwelijk) legaliseerde. In augustus 2013 ondertekende hij de wet. Zijn beweegreden? Het simpelweg erkennen van de realiteit.

Asiel

De inmiddels 81-jarige Mujica was in de jaren 70 en 80 in totaal 14 jaar een politieke gevangene. Dat is waarschijnlijk de reden waarom hij zich als president hard maakte voor de opvang van ex-gevangenen van Guantanamo Bay. Uiteindelijk hebben er zes een plek in Uruguay gekregen.

Marihuana

De een noemt hem vooruitstrevend, de ander een realist. Feit is dat onder zijn bewind Uruguay het eerste land ter wereld werd dat marihuana legaliseerde. Belangrijkste reden was om de handel bij de drugsdealers weg te halen. Zijn onderbouwing: “In geen enkele plaats ter wereld heeft de repressie van drugsgebruik iets opgebracht. Het is tijd om iets anders te proberen”, aldus Mujica tegen de NOS in 2014.

Kever

Waar de meeste presidenten zich laten rondrijden in een limousine of de nieuwste Mercedes, verplaatst Mujica zich in een eenvoudige auto. De blauwe Volkswagen Kever die hij bezit is inmiddels een cult object geworden. Zo erg zelfs, dat een Arabische sjeik een miljoen euro voor het vehikel heeft geboden. Maar de oud-president weigert zijn grote liefde te verkopen.

2DOC: LESSON FROM THE FLOWERBED, 7 DECEMBER 2016, 22.55, NPO 2, EO

Tekst: Floris Visman, beeld: WDR/ARTE, SRF en IKONdocs