Leren accepteren

Accepteren is stoppen met vechten tegen iets waar niet tegen te vechten valt. Zoals ziekte, verlies van werk, een financiële tegenvaller of ander noodlot. Geef het een plekje, zeggen mensen dan. Maar hoe doe je dat? Negen tips.

1. Kies kalmte en vertrouwen

‘God, schenk mij de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, de moed om te veranderen wat ik kan veranderen en de wijsheid om het verschil hiertussen te zien.’ Dit fragment uit het Gebed om kalmte is van de Amerikaanse theoloog Reinhold Niebuhr. Deze tekst zegt dat overgave erg belangrijk is bij acceptatie. Het geeft vertrouwen dat het goed komt en dat maakt iets moeilijks aanvaarden een stuk gemakkelijker. Volgens dit gebed is vertrouwen op de kracht van God essentieel. Wie niet gelooft, kan kracht ook uit zichzelf halen.

2. Zie de werkelijkheid zoals hij is

Accepteren is realisme, geen fatalisme. Het betekent niet ‘bij de pakken neerzitten’ of ‘alles maar best vinden’. Probeer voor ogen te houden wat u in het leven belangrijk vindt, maar verlies uzelf niet in onrealistische gedachten over hoe het zou moeten of kunnen zijn. De werkelijkheid zien zoals hij is, is het beste wat u kunt doen. Moeilijk soms, maar uiteindelijk brengt de acceptatie daarvan u rust en vertrouwen.

3. Geef verzet op

Door weerstand los te laten, kunnen angsten worden overwonnen. Dit is belangrijk, want verzet houdt datgene waartegen verzet wordt geboden in stand. Het richt juist de aandacht op wat u eigenlijk niet wilt voelen. Dit is de reden waarom het niet werkt om uzelf te forceren altijd maar vrolijk en optimistisch te zijn, zonder eerst uw negatieve emoties te doorleven. U gaat u er op den duur alleen maar slechter door voelen. Bovendien kost het onnodig veel energie. Gun uzelf boosheid, verdriet en pijn. Zoek steun en neem de tijd om het te verwerken. Alleen dan kunt u accepteren.

4. Blik vooruit en kijk terug

Blijf niet hangen in het oude en stap evenmin ergens snel overheen. Maar zorg dat er een evenwicht is tussen verwerken, leren accepteren en het voortzetten van uw leven. Het is net als bij een roeiboot. Wie altijd maar achteruit peddelt, vaart terug. Wie alleen maar vooruit peddelt, vaart verder. Maar in beide gevallen blijft de boot rondjes varen, en dat schiet nietop. De enige manier om recht vooruit te gaan, is zowel links als rechts te roeien; een balans tussen vooruitblikken en terugkijken. Alleen zo komt u verder.

5. Neem een dapper besluit

U kunt in uw hoofd wel weten dat u iets moet accepteren, maar dat wil niet zeggen dat uw gevoel er ook aan wil. Daarom is het heel belangrijk om het besluit te nemen dat u wilt accepteren en uw hele geest daarvan te doordringen. Bijvoorbeeld door te zeggen: ‘Ik begrijp niet alleen dat ik het moet accepteren, ik ga het ook doen!’ Dat besluit is een stuk gemakkelijker te nemen als u beseft dat er geen alternatief is. En dat accepteren de enige manier is om verder te kunnen.

6. Leer loslaten

Visualiseer eens een muur vol steentjes. Elk steentje stelt een onverwerkte, verdrietige situatie voor. Er zijn grote en kleine, het ene verdriet is nu eenmaal heftiger dan het andere. Als u maar blijft stapelen, wordt de muur op een gegeven moment te zwaar en valt hij om, waardoor u wordt overspoeld door emoties. Neem daarom de moeite om gevoelens te ordenen en verwerken, door af en toe een steen te pakken, ernaar te kijken, het verdriet aan te gaan en het vervolgens los te laten. Nu klinkt ‘loslaten’ nogal makkelijk. Hoe dóet u dat? Loslaten is te leren. Ga er goed voor zitten en zeg de volgende zinnen hardop: 

– Het is goed zo. Ik accepteer dit. 
– Ik laat los wat ik niet kan veranderen. 
– Het is zoals het is en daar heb ik vrede mee. 
– Ik laat mijn weerstand gaan en accepteer de werkelijkheid. 
– Ik geef toe dat ik hier geen invloed meer op heb. 
– Ik laat het over aan het universum of God (of waar u ook in gelooft).

Spreek deze woorden niet alleen uit, maar doorleef ze ook. Herhaal ze desnoods elke dag. Grote kans dat u zich opgelucht en bevrijd zult voelen; dat u hebt geaccepteerd.

7. Kijk wat het oplevert

Veel mensen kijken naar het verleden alsof ze het alsnog kunnen veranderen. Dat is verspilde moeite. Het is als een geschiedenisboek; het is gebeurd, er valt niets meer aan te veranderen en opnieuw doen is geen optie. Laat dingen uit het verleden daarom rusten. Ook als ze veel indruk hebben gemaakt. Kijk naar wat ze opleveren: levenservaring.

8. Zoek pijn op

Oefening: denk aan een situatie die u dwars zit, die pijn en onrust veroorzaakt en moeite kost om te accepteren. Ga met uw aandacht naar uw lichaam en voel waar dat vervelende gevoel zit. Blijf daar met uw aandacht en adem naar de plek waar dat gevoel zich verborgen houdt. Richt vervolgens uw aandacht op deze plek en adem er ‘doorheen’. Benoem ondertussen welke emoties u voelt, zoals angst, stress, boosheid en/of verdriet. U doet nu precies wat u tot acceptatie brengt: de pijn opzoeken in plaats van ervoor weg te rennen.

9. Geef zin aan het leven

Uzelf accepteren begint met een positief zelfbeeld. En een positief zelfbeeld ontstaat door zin aan uw leven te geven. Dit doet u door een leven te leiden dat bij u past, volgens uw normen en idealen. Is dit (nog) niet gelukt? Kijk dan hoe u daar invulling aan kunt geven. Zet al uw talenten en kwaliteiten op papier en hang dit desnoods op. Lees het twee keer per dag.

Extra tip:

10. Bewonder uw lichaam

Aan mensen die altijd ontevreden zijn met hun lichaam: stop daar nu toch eindelijk eens mee! Of u er nu hard aan werkt om het meer op uw ideaalbeeld te laten lijken, het verzorgt of verafschuw, het verandert niets. Uw lichaam is uw lichaam. U hebt er maar één en daar moet u het mee doen. Kijk er eens anders naar, bijvoorbeeld als naar iets dat leven geeft. Een wonder. Elk mens, elk lichaam is anders. Dat is iets bijzonders.