Het reisdagboek van Daan Nieber: een enorme taxirit door de Balkan

Daan Nieber en Katja Schuurman rijden in een nieuw seizoen van KRO-NCRV’s Van A naar B met hun taxi’s van het Griekse Athene naar Bologna in Italië, een reis door zeven landen. Degene die de meeste kilometers rijdt mét passagiers, is de winnaar. Speciaal voor de NCRV-gids hield Daan een reisdagboek bij.

Dag 1: Athene

“Als niemand zich aan een wet houdt, dan geldt die wet niet. Zo werkt het hier!” Nog geen minuut met mijn eerste passagier in Athene onderweg of we duiken al de Griekse psyche in. Parkeren op plekken waar het niet mag, als iedereen het doet dan kom je daar gewoon mee weg. “Eigenlijk zijn niet de Verenigde Staten, maar wij The land of the free”, zegt mijn medereiziger grijnzend.

Dag 2: Meteora

Onderweg naar Meteora, het eindpunt van de eerste etappe, pik ik een rotsklimmer op. Voor hem is het beklimmen van deze rotsformaties een bijna-religieuze ervaring. Meteora betekent niet voor niets ‘boven in de hemel’. Een half uur later kruip ik samen met hem tegen een rotswand omhoog. Voor iemand met hoogtevrees zoals ik is dit eerder hels dan hemels.

Dag 3: Lazarat, Albanië

Kapotgeschoten muren, het lijkt alsof ik een Braziliaanse favela binnenrijd waar de politie heeft huisgehouden. De Albanese twintiger die ik afzet vertelt dat dit dorp jaarlijks voor 5 miljard euro aan cannabis produceerde. Totdat de politie twee jaar geleden binnenviel. “Wij waren niet meer dan boeren die iets probeerden te verdienen. Nu hebben we niets meer, niet eens een droom.”

Dag 4: Tirana

Bijna alle jongeren die ik in Albanië spreek willen naar West-Europa of Noord-Amerika. Behalve een modeontwerpster die ik oppik. “We hebben als voormalig communistisch land zoveel in te halen, dat biedt juist kansen.” Maar of ze nu weg willen of niet, allemaal hebben ze haast. Haast om iets
van hun leven te maken.

Dag 5: West-Albanië

Hij is de Albanese versie van Mad Max. Karakteristieke kop, het lijf vol getatoeëerd. Een oude bunker doet dienst als tattooshop annex schilderatelier. Gevlucht in de jaren 80 naar Amerika,  daar in de gevangenis beland en nu geëindigd in een bunker, wachtend op de ‘Apocalyps’. Ik kan nog net
voorkomen dat hij voor de lol onze drone met camera uit de lucht schiet. Wat een trip…

De rest van het reisdagboek leest u in de NCRV-gids van week 45. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Van A naar B is vanaf woensdag 15 november wekelijks om 20.30 uur te zien op NPO 1.

Tekst: Daan Nieber