Sportgala 2016: Dit zijn de meest bijzondere sportmomenten

Dit bijzondere sportjaar komt tot een hoogtepunt tijdens het 'Sportgala' van vanavond (woensdag 21 december). Dit zijn volgens ons de hoogte- en dieptepunten van sportjaar 2016

Dit sportjaar kan op zijn minst de boeken in als zeer enerverend, want wat is er veel gebeurd. Van de dramatische val van wielrenster Annemiek van Vleuten tot de overwinning van Max Verstappen tijdens de grand prix van Barcelona. Deze memorabele momenten zullen we niet snel vergeten.

Hoogtepunten

Medaille Sanne Wevers

Als allereerste individuele Nederlandse turnster ooit pakt Sanne Wevers een medaille op de Olympische Spelen. In Rio de Janeiro pakt ze zelfs een gouden plak op de balk. Een terechte nominatie voor Sportvrouw van het Jaar.

Overwinning Max Verstappen

De coureur breekt record na record in 2016. Zijn allermooiste prestaties dit jaar? Duidelijk zijn allereerste overwinning in de Formule 1. In Barcelona wordt hij als 18-jarige de jongste winnaar van een Grand Prix ooit én de eerste Nederlander die het hoogste schavot betreedt. Groot kanshebber op de titel Sportman van het Jaar.

Goud Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal

Zowel bij de mannen als de vrouwen was er goud voor Nederland op de 10 kilometer in open water. Zwemmers Ferry Weertman en Sharon van Roosendaal domineerden en eindigden op de eerste plek in Rio.

Tour de France-held Tom Dumoulin

Hij schitterde in dit prachtige sportjaar tijdens de Tour de France door twee etappes te winnen en hij schreef de openingsrit in de Giro d’Italia op zijn naam. Tijdens de Olympische Spelen in Rio is hij niet helemaal fit door een eerdere polsbreuk. Toch pakt hij knap zilver.

Dieptepunten

Val van Annemiek van Vleuten

Het staat iedereen nog op het netvlies gebrand; de angstaanjagende smak die wielrenner Annemiek van Vleuten maakte tijdens de olympische wegwedstrijd. Wonder boven wonder liep ze ‘slechts’ drie fractuurtjes in haar wervelkolom en een zware hersenschudding op.

Mislopen landstitel Ajax

De opdracht was simpel: win de laatste wedstrijd van De Graafschap en je bent landskampioen. Het lukte Ajax echter niet om de nummer 17 van de Eredivisie opzij te zetten. Het werd 1-1 en omdat PSV won van PEC Zwolle werden zij kampioen en niet de Amsterdammers.

NOC*NSF SPORTGALA, WOENSDAG 21 DECEMBER 2016, NPO 1, NOS

Tekst: Floris Visman, beeld: Pro Shots / Action Images