Wandeltips in Nederland

Joris favoriete plek in Nederland is het Land van Maas en Waal. U heeft er alles over kunnen lezen in NCRV-gids 24/25. Nederland heeft nog veel meer mooie gebieden die perfect zijn voor een zomerse wandeling. Hierbij een paar extra wandeltips.

Eder Heide – Driebergroute

Exacte afstand: 6,4 km

Startpunten:
Parkeerplaats bij natuurcentrum Veluwe
Parkeerplaats tegenover restaurant de Langenberg, Arnhemseweg 120, 6711 HJ Ede.

Deze route gaat grotendeels over de open, licht glooiende heide aan de noordzijde van de provinciale weg. Als in augustus de heide bloeit, heerst hier een betoverende sfeer van rust en verlatenheid. Tenminste als u zich concentreert op de bloemenpracht, de vlinders en de kwetterende vogels en de diverse mede-recreanten en het gezoem van het verkeer even buitensluit.

In het terrein bevindt zich een opvallende verhoging: de Drieberg. Vanaf de top heeft u een prachtig uitzicht over de Eder Heide. Er liggen vijf grafheuvels die dateren uit de Late Nieuwe Steentijd en de Bronstijd. Ze zijn daarmee zo’n 3500 tot 4000 jaar oud.

Ommetje de 2 Herdgangen Oirschot

Ommetje De Twee Herdgangen is een afwisselingen wandeling door het buitengebied van Oirschot en is circa 5 kilometer lang. U kunt zowel in het gehucht Notel als in het gehucht Straten starten. Onderweg loopt u langs enkele cultuurhistorische en landschappelijke bijzonderheden.

Opmerking: Ommetje De Twee Herdgangen is minder geschikt voor mensen die moeilijk ter been zijn. Het is niet geschikt voor rolstoelen, kinderwagens en dergelijke.

Hofjeswandeling Groningen

Afgescheiden van de bruisende binnenstad door een vaak gesloten toegangspoort liggen wel dertig hofjes of gasthuizen verborgen. Zoals het St. Anthonygasthuis, het Pepergasthuis en het Pelstergasthuis. Vaak al gesticht in de middeleeuwen, aanvankelijk voor zieken en vreemdelingen. Nu zijn het oases van rust, bloemrijke tuinen waarin de monumentale bomen en kruidenplanten nog herinneren aan vroeger.