Blik op Spoorloos: 12 december

Maandagavond is 'Spoorloos'-avond! Om alvast in de stemming te komen, bellen wij elke week voor de uitzending met de redactie. Zij kunnen ons precies vertellen wat u níet in het voorstukje op tv ziet, maar wat wél in de aflevering zit. Deze week: opmerkelijk nieuws uit Zuid-Korea.

Wat kunnen we vanavond verwachten in Spoorloos?

Nicolien de Waal, researcher: “In de uitzending van 12 december zien we een follow-up van het verhaal van Tim. Hij was op 31 oktober van dit jaar te zien in onze uitzending. Daarin vertelde hij dat hij in 1979 werd geboren als Woo Yun Lee in de Zuid-Koreaanse stad Ansung-Kun. Het jaar daarop werd hij door een tante naar een kindertehuis gebracht.

Hij weet niet veel over zijn familie in Zuid-Korea, behalve dan dat zijn moeder Hwa Ja Kwon heet, en dat hij een zus heeft die ongeveer vijftien jaar ouder is. Zij heet Yoo Mi Lee.”

Zoeken

“Voordat Tim Spoorloos inschakelde, zocht hij al een tijdje naar zijn familie. Hij was ook al een paar keer in Zuid-Korea geweest, waar hij het kindertehuis bezocht waar hij ooit woonde. Ook nam hij contact op met de adoptieorganisatie aldaar. Toen is er een zoekverzoek gestart, maar dat leverde niets op. Uiteindelijk is de Spoorloos-correspondent in Zuid-Korea gaan zoeken met hulp van de politie.

Zij vonden een zus van zijn moeder, die wist van Tims adoptie. Al snel bleek dat dit een gevoelig onderwerp is, want Tims moeder stond er alleen voor en ging met verkeerde mannen om. Beide zijn een schande in Zuid-Korea en voor de familie redenen om het contact met haar te verbreken. Moeders zus kon dus ook niet vertellen waar Tims moeder was.”

Nieuws

“Via de tante kwamen wij wel in contact met Tims zus, bij wie door de zoektocht weer een hoop slechte herinneringen aan haar moeder boven kwamen. Ze moest flink overtuigd worden, maar uiteindelijk hebben zowel zij als de tante Tim ontmoet. In de aflevering van vanavond zien we hoe Tim opnieuw naar zijn geboorteland reist nadat er een bericht was gekomen over zijn moeder.”

Voorproefje

Wilt u alvast beelden zien van het verhaal van Tim uit de uitzending van 12 december? Bekijk dan snel het onderstaande filmpje, exclusief gemaakt voor de NCRV-gids:

 

SPOORLOOS, IEDERE MAANDAG, 21.10, NPO 1, KRO-NCRV

Tekst: Judith Zijp i.s.m. Nicolien de Waal, beeld: Robert Elsing