Blik op Spoorloos: 5 december

Maandagavond is 'Spoorloos'-avond! Om alvast in de stemming te komen, bellen wij elke week voor de uitzending met de redactie. Zij kunnen ons precies vertellen wat u níet in het voorstukje op tv ziet, maar wat wél in de aflevering zit. Deze week: Maarten en Michiel zoeken hun vader.

Wat kunnen we vanavond verwachten in Spoorloos?

Sander Mieras, researcher: “Vanavond behandelen wij het verhaal van Maarten en Michiel, die begin jaren zeventig werden geboren in het Canadese Montreal. Daar waren hun Nederlandse ouders naartoe geëmigreerd. Na een paar jaar strandde het huwelijk en verhuisden de kinderen met hun moeder terug naar Nederland. Hun vader verdween uit beeld.”

Kwaadaardig

“Thuis werd niet gesproken over de situatie en Maarten en Michiel kregen een stiefvader die zeer kwaadaardig was. Hij was alcoholist en hun moeder ging ook flink aan de drank. Rond hun zeventiende trokken ze daarom de deur van het ouderlijk huis achter hun dicht.”

Trouwfoto

“Maarten kreeg op zijn 21ste voor het eerst een trouwfoto van zijn ouders te zien, met daarop zijn biologische vader. Hij vroeg aan zijn moeder wie deze man was. Daar wilde zij niets over kwijt, behalve dat het niet goed afgelopen zou zijn als ze in Canada waren gebleven.

Op zijn 32ste kreeg Maarten opeens, na jaren van weinig contact, een uitnodiging van zijn moeder voor een afscheidsfeest. Zijn moeder en stiefvader bleken te gaan emigreren naar Egypte. De jongens waren stomverbaasd en waren bovendien niet in de stemming om naar een gezellig feestje te gaan terwijl ze al jaren geen contact meer hadden.”

Brief

“Dit legde hij uit in een nette brief naar zijn moeder. Zij reageerde hier slecht op en stuurde alleen een brief terug met daarin de boodschap dat hij twee maanden had om de spullen uit zijn jeugd te komen ophalen. Na een tijdje besloot Maarten dit te doen, maar zijn moeder was al vertrokken. De nieuwe bewoonster was was geïnstrueerd om het Egyptische adres van zijn moeder niet te geven.”

Egypte

“Negen maanden hoorden ze niets, maar toen werden de broers opeens gebeld door de bewoonster van het huis: hun moeder was overleden. Hun stiefvader liet in eerste instantie via e-mail weten dat de twee niet hoefden te komen, maar toch stapten zij in het vliegtuig om hun moeder te begraven. Toen dit achter de rug was, gingen de jongens op zoek naar hun biologische vader, want wie is die mysterieuze man nou eigenlijk? Of hun zoektocht succesvol was, ziet u vanavond in Spoorloos.”

Voorproefje

Wilt u alvast  beelden zien van het verhaal van Maarten en Michiel uit de uitzending van 5 december? Bekijk dan snel het onderstaande filmpje, exclusief gemaakt voor de NCRV-gids:

SPOORLOOS, IEDERE MAANDAG, 21.10, NPO 1, KRO-NCRV

Tekst: Judith Zijp i.s.m. Sander Mieras, beeld: Robert Elsing