Blik op Spoorloos: 9 januari

Maandagavond is 'Spoorloos'-avond! Om alvast in de stemming te komen, bellen wij elke week voor de uitzending met de redactie. Zij kunnen ons precies vertellen wat u níet in het voorstukje op tv ziet, maar wat wél in de aflevering zit. Deze week: Mandy zoekt in Peru naar familie.

Wat kunnen we vanavond verwachten in Spoorloos?

Sander Mieras, researcher: “Op 9 janauri behandelen wij de zaak van de 38-jarige Mandy, die geadopteerd werd uit Peru. Zij heeft nooit heel veel interesse gehad in haar achtergrond, totdat haar adoptievader een paar jaar geleden overleed.

Geen adres

Daardoor kwam het vraagstuk ‘waar kom ik vandaan?’ bij haar bovendrijven. Zij is toen haar adoptiedossier gaan doorlezen, en kwam erachter dat zij met tien weken is geadopteerd en een zus heeft. Mandy werd ter adoptie afgestaan, omdat haar moeder niet voor twee kinderen kon zorgen. Dit omdat Mandy’s biologische vader er tijdens de zwangerschap vandoor ging en moeder er dus alleen voor stond. Bovendien had de vrouw toen geen vast woonadres.

Gevaarlijke buurt

De adoptiedossiers in die tijd waren nogal beknopt, dus meer dan dit stond er eigenlijk niet in. Wel werd er een adres genoemd waar haar moeder ooit gewoond zou hebben. Dit adres heeft Mandy vervolgens nagetrokken, maar het enige wat dit haar bracht, was de kennis dat dit huis in een heel gevaarlijke wijk van de Peruaanse hoofdstad Lima ligt.

Met hulp van Spoorloos probeert zij haar moeder en zus te vinden. Of dat lukt, ziet u vanavond.”

SPOORLOOS, IEDERE MAANDAG, 21.10, NPO 1, KRO-NCRV

Tekst: Judith Zijp i.s.m. Sander Mieras, beeld: Robert Elsing