Aan het eind van de dag van Nelleke Noordervliet

'Aan het eind van de dag' van Nelleke Noordervliet gaat over een ex-minister die het verzoek krijgt om mee te werken aan haar eigen biografie. Wat wil ze per se niet kwijt aan de biografe? Waarom niet? Verschillende mensen hebben een recensie geschreven over het boek. U leest de meningen hier.

Lees hier de meningen van verschillende mensen over het boek De waren van Daniël Rovers. Lijkt het u leuk om zelf ook een recensie te schrijven? U kunt u opgeven via Miekes Leesclub.

G. W. Faber

Het boek beschrijft aan de hand van een aantal gebeurtenissen het enerverende leven van de hoofdpersoon vanaf de jaren 60. Voor de iets rijpere lezer zal het een feest van herkenning zijn in de trant van het boek De gouden jaren van Annegreet van Bergen. Jongere lezers zullen het kerstlied Er is een roos ontsprongen, radiodistributie, de winkel Gerzon, de radioverslaggever Alfred van Sprang.en Joke Kool-Smit onbekend zijn.

Voor de 50-plussers onder de lezers is er veel herkenbaars in het verhaal. Voor sommigen zal taalgebruik als: “De ochtendzon maakt een tinkelend geluid” “er staan twee auto’s geparkeerd, beide gehuld in een zilverkleurige pyjama’s” “de bakstenen blozen”. “en de tweeling deed niet mee, die waren aan elkaar opgeruimd” irritant zijn, anderen zullen het wellicht juist poëtisch vinden.

Aan afkortingen als psw, OLVG en PA, waarvan de betekenis onduidelijk blijft, moeten we ons misschien maar niet storen om te kunnen genieten van de mooi beschreven momenten van het leven. In de epiloog staat eigenlijk een goede samenvatting van het boek: het is voor een belangrijk deel een visie op de tweede helft van de twintigste eeuw aan de hand van mijn leven.