Duchamp van Berend Sommer

De Amsterdamse rechercheur Duchamp heeft een hekel aan bureaucratie en middelmatigheid en een voorliefde voor dure pakken, uitbundig drankgebruik en luxe eten. Verschillende mensen hebben dit boek gerecenseerd. Benieuwd naar hun mening? U leest het hier!

Lees hier de meningen van verschillende mensen over het boek Duchamp van Berend Sommer. Lijkt het u leuk om zelf ook een recensie te schrijven? U kunt u opgeven via Miekes Leesclub.

G. W. Faber

Op de achterflap lees ik dat de auteur de wetten van het genre (detective) verkent door ze spottend tegen het licht te houden. Ik herken inderdaad trekjes van De Cock (het verhaal speelt in /Amsterdam/De Pijp), Grijpstra en De Gier (een oudere en een jongere man), Maigret en Sherlock Holmes (de pijp). Dat is op zich wel grappig, maar irriteert op een gegeven moment.

Net zoals andere ‘dingen’ (mij) steeds meer irriteren. Waarom moet de inspecteur een lijst met telefoonnummers achterlaten van café’s die hij ’s avonds bezoekt, als vele pagina’s later blijkt dat hij wél een mobiele telefoon heeft? Een politieman heeft een voorbeeldfunctie, dus die rijdt niet in beschonken toestand op een fiets zonder licht. Ook gaat hij niet aan de zwier met een verdachte en belandt met haar in bed. 

Ik heb nog niemand gesproken die een spons uitwringt, alleen mensen die sponzen uitknijpen. Net zo min bestaat vulkaniserende lijm tussen een band en een plakker. Wie heeft wel eens een meeuw zien kauwen? Wat betekent “de taal is de koevoet van de detective?” Hoe kan het dat op blz. 112 een kroket langzaam afkoelt en dat Duchamp op blz. 113 zijn mond zodanig brandt dat zijn gehemelte een dag later nog vervelt.

Een kaars op een steen zetten tegen het druipen is ook onzin. In welk huis liggen plinten? Sinds wanneer hippen mussen niet, maar dansen ze. Is Duchamp Duchamp wel als hij overweegt een nieuw pseudoniem te nemen. Wie heeft ooit een aluminium flacon zien roesten?

Conclusie: op zich is het verhaal leuk om te lezen, maar de manier van werken van deze zogenaamde politieman is zo volledig onwezenlijk en bezijden de waarheid, dat ik zou zeggen “houd het bij dit debuut en schrijft geen volgend boek.

E. Meeboer

Het boek van Berend Sommer waarin detective Duchamp de hoofdrol speelt is een aanrader voor mensen die een grappig, makkelijk niemendalletje willen lezen. Tijdens het lezen van eerste bladzijden van dit boek schoot ik voortdurend in de lach om het brallerige taalgebruik en hilarische  spitsvondigheden, maar op den duur was ik wel toe aan een beetje meer verhaal!

Toch heb ik het boekje uitgelezen want het leest lekker weg en is dus zo uit. Het lijkt mij een leuk cadeautje voor b.v. de categorie scholier/student.

E. Boskaljon

In het eerste hoofdstuk met de titel “Zaterdagochtend 4 juni 2016 04:23” wordt detective Duchamp in café de Bolle Jan gebeld door zijn assistent Floret. Er is een lichaam in een achtertuin gevonden. Er is sprake van een val vanaf een balkon, van de tweede verdieping. Duchamp en Floret werken samen aan deze zaak, was het een ongeluk, was het moord?|

Het gaat er nogal vreemd aan toe. Verwacht niet een boek in de stijl a la Baantjer. Duchamp komt niet één keer op het bureau, er wordt weinig of niet geslapen, ze gebruiken overmatig veel alcohol, zitten veel in nachtcafé’s en Duchamp gaat zelfs nog aan de cocaïne.

De schrijver heeft, zoals de achterflap vermeldt, de wetten van het genre (een detective) verkent door ze spottend tegen het licht te houden.  Maar een rechercheur die zich als een Franse Maigret met zijn Burberry jas door Amsterdam beweegt kwam op mij zo onwerkelijk over. Ik kon er de humor niet in vinden.

Maar het is vlot geschreven en als je van een detective houdt en het niet erg vindt om steeds maar weer te lezen dat ze aan de drank zitten, hoe Duchamp in bad gaat, hoe hij zich baadt en kleedt, welke lekkere luchtjes hij gebruikt (die hij eerder gewoon meenam bij huiszoekingen) dan heb je zeker een paar uur leesplezier.

Miekes recensie

Ook Mieke van der Weij heeft voor de NCRV-gids het boek Duchamp van Berend Sommer gerecenseerd. Lees hier of haar mening overeenkomt met de meningen van bovenstaande lezers.