Er is niemand bij de kalveren

Een jonge vrouw zit gevangen tussen melkvee en haar verlangen te ontsnappen.

Lees hier de meningen van verschillende mensen over het boek Er is niemand bij de kalveren van Alina Herbing. Lijkt het u leuk om zelf ook een recensie te schrijven? U kunt u opgeven via Miekes Leesclub.

A. Deetman

Een boek om in één ruk uit te lezen. Hoofdpersoon is Christin. Ze leeft met haar vriend Jan op een boerderij in Noord-Duitsland in een dorp in Mecklenburg. Een dorp op het platteland van wat eens de DDR was.

Een omgeving zonder enige inspiratie, zeg maar, een doods gebeuren. Voor Jan is de boerderij het enige in zijn leven, maar Christin wil meer. Wat is er achter de horizon? Hierin speelt ook mee dat Christin zich niet gewaardeerd voelt door de vader van Jan. Met de jongere vrouw van Jan’s vader kan ze wel goed opschieten.

Voor mij als iemand met kennis van het boerenleven veel herkenbare taferelen. Het werken op het land, het melken van de koeien, de verzorging van de kalveren en het werken met de tractor, allemaal goed beschreven door Alina Herbing. Je proeft de sfeer en ruikt de lucht in de melkstal. Over de beschrijving van de stal zal ik verder niet uitweiden en al helemaal niet over de geur die daar hangt. De beschrijving van de boerderij en omgeving, het roept herinneringen op!

In de kringen waarin Christin zich begeeft komt veel drank voor. Ook in het dagelijkse leven van Christin speelt drank een grote rol. Ze staat er mee op en gaat er mee naar bed.

Thuis is ze opgegroeid met een alcoholist als vader, die een erg eenzaam en verdrietig leven leidt. Wel verzorgt ze hem en ruimt zijn woonruimte op.

Er zijn regelmatig dorpsfeesten waar ze veel vrienden en vriendinnen van nu en vroeger tegen komt. Het zijn rauwe feesten met veel drank. Relaties worden er gesmeed en verbroken. Allemaal het gevolg van het leven in de voormalige DDR. Maar ook de wereld waarin Christin nu leeft biedt weinig inspiratie en toekomst.

In de buurt waar Christin leeft staan veel windmolens. Er is een strijd gaande van de windmolenbouwers met de boeren en natuurliefhebbers. Er worden dode vogels gevonden, en er zijn inbraken en er worden kabels gestolen. Speelt Jan de vriend van Christin hierin een rol?

Wie in het leven van Christin een grote rol gaat spelen is Klaus een windmolentechnicus uit Hamburg. Met hem beleeft ze haar avonturen, maar of die haar naar een betere toekomst leiden! Haar vriendin Caro is van al haar geheimen op de hoogte, maar ze heeft zelf al zoveel problemen… Eindelijk, na een brand in een veldschuur, waarin Christin haar avonturen beleefde, vertrekt ze van de boerderij op weg naar, ja waar naar toe!

Miekes recensie

Ook Mieke van der Weij heeft voor de NCRV-gids het boek Er is niemand bij de kalveren van Alina Herbin gerecenseerd. Lees hier of haar mening overeenkomt met de meningen van bovenstaande lezers.