Hoe alles moest beginnen van Thomas Verbogt

Thomas sluit een bijzondere vriendschap met zijn overbuurmeisje Licia, als ze zes zijn. Allebei gekwetste kinderen begrijpen ze elkaar zonder woorden. Verschillende mensen hebben dit boek gerecenseerd. Benieuwd naar hun mening? U leest het hier!

Lees hier de meningen van verschillende mensen over het boek Hoe alles moest beginnen van Thomas Verbogt. Lijkt het u leuk om zelf ook een recensie te schrijven? U kunt u opgeven via Miekes Leesclub.

J. D. Stoit

De verteller Ik-persoon Thomas is van jongs af bevriend met Licia. Ze voelen zich sterk aan elkaar verbonden en fantaseren gevoelig en intens met elkaar. Tot zij met haar vader naar het buitenland verhuist. Thomas blijft in zijn leven aan haar hangen en beperkt zichzelf. Licia ontwikkelt zich tot een eigenzinnige vrouw. Ze zien elkaar nog een paar keer en spreken dan nog ten dele elkaars taal. Dit verhaal van vriendschap en liefde is al vaak verteld.

Thomas Verbogt kan het als enige op déze manier: de hele roman in zinnen die een beroep doen op de verbeelding en het gevoel van de lezer. Heel plezierig als je een rustig boek wilt lezen en lezend veel aandacht geeft aan opbouw, hersenspinsels, filosofietjes en taalparels.

Op het eind is er een verklaring voor veel dingen die gebeurd zijn. Ik zag het niet aankomen: een geheim kan na veel tijd verteld worden. Het maakt het verhaal ineens wat menselijker, tegelijk trekt het de dromerigheid naar de aarde. Het schijnt er ander licht op het leven van Licia.

De NTR heeft op 21 september 2017 een documentaire uitgezonden over Thomas Verbogt – Ik begon te schrijven toen ik drie was. Deze literaire documentaire is het opzoeken en bekijken waard.

L. Benschop

Hoe alles moest beginnen is het verhaal over de vriendschap tussen Thomas en Licia. De vriendschap begint als de zes jaar zijn. Het zijn buurkinderen en al snel zijn ze onafscheidelijk. Ze gaan helemaal in elkaar op en maken zo hun eigen wereld. Ze weten van elkaar wat ze denken en voelen ook al zijn ze niet bij elkaar. Verbogt schrijft :”Ik geloof dat veel van ons intens was, onze vrolijkheid, onze ernst, onze nieuwsgierigheid en vooral onze vriendschap“.

Als ze twaalf zijn komt er een abrupt einde aan als Licia verhuist naar Italië maar ze merken dat ze voor altijd verbonden blijven. Er gaat geen dag voorbij dat Thomas niet aan Licia denkt. Ze ontmoeten elkaar weer als ze rond de twintig, veertig en zestig zijn. Tijdens de laatste ontmoeting gaan ze terug naar de plek van hun jeugd en bezoeken ze hun geboortehuizen. Hier doet Licia een paar schokkende bekentenissen, waardoor Thomas het waarom van bepaalde gebeurtenissen wel beter begrijpt. Daarna gaan ze weer uit elkaar.

In Als de winter voorbij is schrijft Verbogt over een andere vriendschap: “We hebben een betekenis in elkaars leven, zonder dat zij het mijne meemaakt en ik het hare“. Dat geldt zeker ook voor de vriendschap tussen Thomas en Licia.

Ik vind het een schitterende roman. Het is zo mooi geschreven. Je wordt helemaal meegenomen in deze bijzondere vriendschap. Verbogt is een kunstenaar in het beschrijven van gevoelens, gedachten , sfeer en zelfs geuren, zoals in de eerst zin van het boek: Het park ruik ik al voordat ik het zie, een geur waarvan ik houd, het is de geur van de dag die nog maar kort geleden begonnen is, er zit licht in en beloftes.

Hij beschrijft ook zijn onzekerheden en zijn zoeken naar waarheid, maar alles toch op een lichtvoetige en sprankelende manier, waardoor het zo prettig leest en je het in één ruk uitleest.

G. W. Evertse

Hoe het leven te leven? Hoeveel vrijheid is er om zelf vorm te geven? Welke gebeurtenissen zijn bepalend en van levensbelang?

In mooie taal wordt beschreven het leven van de 64 jarige hoofdpersoon. De relatie van hem met zijn buurmeisje door de tijd heen.

Knap hoe toch in woorden wordt beschreven wat nauwelijks in taal kan worden uitgedrukt.

Een mooi, wat droevig boek. Zeer boeiend en lezenswaardig.

A. G. Brom – van Loosbroek

Dit boek gaat over de vriendschap tussen 2 buurkinderen Thomas en Licia. Die vriendschap eindigt als Licia naar het buitenland verhuist. Feitelijk blijven ze hun hele leven terugverlangen naar die vriendschap, maar ondertussen gaat hun leven voorbij.

De verbeelding hoe het was en hoe het had kunnen zijn, is de rode draad door dit verhaal. Dit maakt het voor mij meteen een wat saai boek. Het is veel van hetzelfde verdeeld over 4 fases van hun leven.

Miekes recensie

Ook Mieke van der Weij heeft voor de NCRV-gids het boek Hoe alles moest beginnen van Thomas Verbogt gerecenseerd. Lees hier of haar mening overeenkomt met de meningen van bovenstaande lezers.