De kiezers van Jonathan Dee

Miljonair Philip Hadi verruilt na 9/11 Manhattan voor Howland, Massachusetts. Verschillende mensen hebben dit boek gerecenseerd. Benieuwd naar hun mening? U leest het hier!

Lees hier de meningen van verschillende mensen over het boek De kiezers van Jonathan Dee. Lijkt het u leuk om zelf ook een recensie te schrijven? U kunt u opgeven via Miekes Leesclub.

H. W. Gleis – Wensink

Na 9/11 wordt het onrustig in New York en ook op het platteland. Het verhaal begint met twee mannen in New York, die een afspraak dachten te hebben met hun advocaat. Ze proberen via een rechtszaak het geld terug te krijgen dat ze door verkeerd beleggen zijn verloren. Wie het zijn weet je dan nog niet.

Dan gaat het verhaal over de bewoners van het plaatsje Howland in Massachusetts. Aannemer Mark Firth keert terug uit New York (hij was dus een van die twee mannen) en hij wordt onthaald als een held en een overlever.

De miljardair Philip Hadi verhuist met zijn gezin van New York naar Howland. Hij laat zijn huis zwaar beveiligen door locale werklieden, onder de leiding van Mark. Hadi heeft belangrijke contacten en vreest een nieuwe terroristische aanval. Al snel werpt hij zich op tot burgemeester. Hij schaft alle belastingen af en betaalt zelf voor de voorzieningen. Dat gaat een tijdje goed tot vooral familieleden van Mark zich gaan verzetten tegen de heerschappij van Hadi. Broer Gerry begint een blog onder pseudoniem P.C. Barnum. Zijn blog heet Workingsman’s Dread.

Er komen verschillende inwoners van Howland aan de orde, maar die verhaallijnen eindigen steeds in het niets. Het kostte mij enige moeite om in het verhaal te komen, omdat zo van de ene op de andere bladzijde het weer over iemand anders gaat. Pas toen ik doorhad wie wie was begon het verhaal te boeien. Je moet dus echt even door het begin heen bijten.

Philip Hadi blijft een vage figuur en ook de vele andere onderwerpen, zoals het dement worden van de moeder van Mark, worden niet uitgewerkt, waardoor ze in het niets blijven zweven.

Het boek past wel in deze “Trump”-tijd en je zou het kunnen zien als een waarschuwing dat de rijken niet te veel macht moeten krijgen.

M. van den Akker

Het boek begint met een kennismaking van 2 mensen, die in New York op een advocatenkantoor verwacht worden. Ze zijn beide door dezelfde oplichter beet genomen, maar dat kantoor is gesloten. Het is de dag na 9/11.

Een van die twee is Mark Firth, een berooide, maar wel handige, aannemer uit Howland, een slaperig dorp in Massachusetts .Hij belt zijn vrouw vanuit zijn hotel en van haar hoort hij, dat hij daar in het dorp gezien wordt als een held, omdat hij toevallig in New York is tijdens die terreur. Maar hij zit aan de andere kant van New York en krijgt er eigenlijk niet veel van mee.

Howland heeft een burgemeester, een politieman, een bibliotheek, waar niets te beleven valt en verder staan er veel grote huizen die veelal driekwart van het jaar leeg staan, omdat ze door rijke Amerikanen gebruikt worden als zomerhuis.

Naast Mark staat een zomerhuis en hij bemerkt, dat de eigenaar, een miljardair, genaamd Philip Hadi, daar permanent wil gaan wonen, hij verwacht nog meer terreur en denkt in Howland veilig te zijn. Mark mag zijn huis opknappen en beveiligen. Hadi gaat van het dorp houden.

Als de burgemeester aan een hartaanval overlijdt, komt Hadi naar de gemeente- vergadering en zegt burgemeester te willen worden. Hij wil daarvoor geen salaris. Dan volgt er belastingverlaging en de salarissen van politie en buschauffeur gaan omhoog. De zus van de aannemer mag de bibliotheek gaan runnen en krijgt daarvoor ook een mooi salaris. Hadi geeft geld aan o.a. een restaurant, dat ter ziele dreigt te gaan en in de hoofdstraat laat hij camera’s hangen .De politie heeft het dan makkelijker.

Enkele jaren gaat het goed daar in Howland, maar als dan Hadi weer iets gaat besluiten zonder het voor te leggen in een vergadering komt er enige tegenstand . Er zijn inwoners, die vinden, dat ze niet te koop zijn en Hadi vertrekt.

Het is een Amerikaans verhaal, Amerikanen, die hun droom willen najagen en daar nogal egoïstische bij te werk gaan, niet te beroerd om elkaar zwart te maken en elkaar uit te buiten.

Het boek doet me denken aan de slechte tijden ,veel Amerikanen, die hun hypotheek niet meer konden betalen, veel grote leegstaande huizen. Daarna betere tijden, waar ook alleen de slimmeriken van kunnen profiteren en zo maar door. Rijken blijven rijk en armen blijven arm.

Het is een lijvig boek, 350 pagina’s. Het boek leest als een trein, die voorbij dendert, in elke wagon schuilt een drama en het ene drama loopt over in het andere.

Miekes recensie

Ook Mieke van der Weij heeft voor de NCRV-gids het boek De kiezers van Jonathan Dee gerecenseerd. Lees hier of haar mening overeenkomt met de meningen van bovenstaande lezers.