Kolja van Arthur Japin

De gebroeders Modest en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski ontfermen zich over de dove Kolja en leren hem spreken. Verschillende mensen hebben dit boek gerecenseerd. Benieuwd naar hun mening? U leest het hier!

Lees hier de meningen van verschillende mensen over het boek Kolja van Arthur Japin. Lijkt het u leuk om zelf ook een recensie te schrijven? U kunt u opgeven via Miekes Leesclub.

M. M. Schrage

Verrast was ik dat ik het boek Kolja van Arthur Japin, met de prachtige voorkant, mocht lezen en recenseren!!

Deze pakkende, bijna als detective geschreven, roman vertelt het verhaal van Kolja, acht jaar oud en doof. Hij groeit vanaf die leeftijd op bij de broers Modest en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski die zich over hem ontfermen. Vele jaren reizen ze met de jongen door Europa en bevrijden hem uit zijn isolement. Voornamelijk Modest doet dit als zijn voogd en leraar, door hem te leren praten en liplezen. Pjotr Iljitsj door hem muziek te laten beleven.

Wanneer de beroemde componist onverwacht overlijdt, twijfelt Kolja direct aan de officiële doodsoorzaak, cholera. De ware toedracht wordt door iedereen die hem kent verzwegen. Kolja heeft drie dagen ’tot de staatsbegrafenis’ om de waarheid te achterhalen, wellicht het niet-geaccepteerde overlijden door zelfmoord? Maar terwijl Sint-Petersburg gonst van de geruchten, rijst de vraag of hij de Tsjaikovski’s, die hem leerden spreken, niet beter dient door nu te zwijgen.

Wat volgt is een verhaal met een belangrijk aandeel voor een web van erecodes, bestaand tussen leden van studiegenootschappen die elkaar levenslange steun, maar ook geheimhouding beloven, en daarmee tot het uiterste gaan. Dit om elkaar, maar ook zichzelf te beschermen.
Tevens volgen we aan de hand van dagboekaantekeningen van Modest het opgroeien van Kolja vanaf de leeftijd van acht jaar tot nu.

Een prachtige roman die gaat over het oude Rusland, maar met wel degelijk actuele thema’s: homoseksualiteit, anders zijn maar toch een leven moeten lijden dat ‘hoort’, om niet af te wijken en op te vallen. Helaas nog steeds voor velen realiteit.

M. van der Molen

Arthur Japin heeft met zijn boek Kolja een prachtig verhaal geschreven over het leven van Kolja. Kolja is een dove jongen wiens opvoeding door zijn ouders wordt toevertrouwd aan Pjojtr Tsjaikovski en zijn toegewijde broer Modest. Kolja berust op een ware gebeurtenis. Door de inzet van de gebroeders Tsjaikovski slaagt Kolja er in om uitstekend te leren liplezen en te praten. Hij doet volwaardig mee.

Het boek heeft een wat trage aanloop maar het wordt spannender als de grote componist Tsjaikovski stervende is waarbij men uitgaat van cholera. De ware toedracht van zijn sterven is heel wat dramatischer en leidt uiteindelijk tot chantage waarmee hij werd geconfronteerd. Het boek heeft een dramatische afloop vooral ook als blijkt dat Kolja zich afwendt van zijn weldoener Modest. Heel onverkwikkelijk. Hij dreigt hem zelfs uit zijn huis te zetten.

Ik vond het al met al een bijzonder lezenswaardig boek waarmee ik me uitstekend heb kunnen vermaken.

J. W. Bassie Bottema

Hoofdpersoon in het boek is Kolja, een dove man. Vanuit zijn perspectief worden de dagen na de dood van Pjotr Iljitsj Tsjaikovsi beschreven. De broers Tsjaikovski hebben in zijn jeugd een belangrijke rol gespeeld  hem geholpen zijn beperking als dove jongen te overwinnen. Modest Tsjaikovski vooral heeft hem gevormd en is als zijn mentor opgetreden en heeft hem de wereld laten ervaren.

Verweven in het verhaal van Kolja en zijn zoektocht naar de oorzaak van het overlijden van Pjotr Iljits lezen we het dagboek van Modest (Modja) Tsjaikovski. Hierin beschrijft hij de kennismaking met het dan dove kind Kolja, de vorderingen die zij maken met het leren spreken en hoe Kolja zijn andere zintuigen gebruikt om zijn omgeving te begrijpen en te verstaan en om te genieten van de muziek.

Als gewoonlijk gebruikt Arthur Japin taal niet alleen om het verhaal te vertellen. Zijn taalgebruik brengt je niet alleen terug naar de tijd waarin het verhaal speelt, maar ook naar het milieu waarin het verhaal zich afspeelt.

Wat het verhaal boeiend maakt is ook de hele tijdsfeer rondom de beide broers Tsjaikovski, aan de ene kant gevierd als componist, tot aan het hof van de tsaar toe, aan de andere kant moeten beide broers op eieren lopen vanwege hun homoseksualiteit. In deze tijd is dat in het tsaristische Rusland illegaal, maar wordt door de vingers gezien zolang ‘men’ het niet ziet. Juist de dilemma’s die deze situatie met zich meebrengt laat Japin je al lezend meebeleven, wat het verhaal soms benauwend maakt.

Kolja is een boek waar je de tijd voor moet nemen. Laat je niet alleen meevoeren door het raadsel wat steeds boven het verhaal blijft hangen, maar geniet ook van de mooie schrijfstijl van Japin. Het boek begint met veel vraagtekens. Japin is zoals we van hem gewend zijn, weer diep in de historie van Tsjaikovski en het oude Rusland gedoken en weet je helemaal mee te nemen in de sfeer van het kunstenaarsmilieu van Sint Petersburg.

I. Stok

Ik had na De zwarte met het witte hart nooit meer een boek van ArthurJapin gelezen. Ik moest nu ook echt even moed verzamelen om in Kolja te beginnen. En wat ben ik blij dat ik het heb gelezen! Het is echt een prachtig boek. We lezen over het leven van Kolja, die doofstom is geboren, en zijn privéleraar Modest Tsjaikovski (broer van de beroemde componist). Het boek wordt in 2 delen verteld: dagboekfragmenten van Modest terwijl hij Kolja begeleidt in een speciaal instituut om te leren praten) en het verhaal van Kolja terwijl hij volwassen is. Hierdoor lees je ook over de problemen van Modest en Pjotr (de boers) die homoseksueel zijn en hoe moeilijk dat in die tijd was.

Het boek begint als Kolja terugkomt naar Sint-Petersburg omdat hij een dringende brief van Pjotr heeft gehad. Bij aankomst is Pjotr overleden, naar gezegd wordt aan cholera. Kolja twijfelt hieraan en begint zijn zoektocht naar de eigenlijke doodsoorzaak. Zowel dit gedeelte als de dagboekfragmenten zijn prachtig geschreven. Je leeft volkomen met ieders belevenissen mee. Ik heb het in één ruk uitgelezen en kan het iedereen aanraden. Het volgende boek wat ik ga lezen is er zeker weer een van Arthur Japin (ik heb er gelukkig nog een aantal te gaan).

Miekes recensie

Ook Mieke van der Weij heeft voor de NCRV-gids het boek Kolja van Arthur Japin gerecenseerd. Lees hier of haar mening overeenkomt met de meningen van bovenstaande lezers.