Lara van Anna Pasternak

'Lara' vertelt het verhaal van de liefdesrelatie tussen Boris Pasternak en zijn minnares en muze Olga Ivinskaja. Zij inspireerde hem tot het schrijven van 'Dokter Zjivago'. Lees hier de mening van andere lezers van Miekes Leesclub over 'Lara'.

Lees hier de meningen van verschillende mensen over het boek Hindergroen van Martine Bijl. Lijkt het u leuk om zelf ook een recensie te schrijven? U kunt u opgeven via Miekes Leesclub.

M.F. Snelleman-Geitenbeek

Het beroemde boek Dokter Zjivago speelt hier de hoofdrol, de mooie liefdesgeschiedenis van Joeri en Lara, het ontstaan van deze roman en de verwevenheid van Boris Pasternaks eigen leven met dit verhaal.  Hoe deze dichter, heel beroemd in Rusland, al vroeg met het idee rondliep een grootse roman te schrijven, al delen klaar had, maar pas echt met passie kon gaan schrijven nadat hij Olga had ontmoet. Al voor de tweede keer getrouwd is het geen optie weer scheiden en met haar trouwen, dat kan Boris niet, maar Olga is zijn Lara, zijn muze.            

Het boek is niet altijd makkelijk te lezen omdat Anna (een achternichtje van Boris) veel gedichten van Boris en stukjes uit Dokter Zjivago in het verhaal er tussen plaatst. Maar wat een goed beeld krijg je van het Russische leven, vooral de jaren van ongeveer 1945 tot 1960, de tijden van Stalin en Chroesjtsjov, met de angst om opgepakt te worden, niet vrijuit kunnen schrijven, gevolgd en afgeluisterd worden. 

De goede vertalingen van o.a, Shakespeare worden door Stalin hoog geacht en daardoor geniet Boris  een zekere bescherming, dit alles ten koste van Olga, zij wordt wel opgepakt en verhoord, met gevolg 5000 km verder verbannen naar een werkkamp. Olga echt helpen door haar als zijn partner te erkennen lukt Boris niet, hij blijft ` trouw`  aan zijn huwelijk.  Uiteindelijk als Stalin sterft komt Olga door amnestie vrij. De relatie wordt weer voortgezet, Olga doet al het mogelijke om Boris te steunen, koopt een huisje in Pereldelkino, op loopafstand van het huis van Boris.

Anna Pasternak heeft enorm veel onderzoek gedaan naar de hele familiegeschiedenis,  en daardoor recht gedaan aan de positie van Olga, zij was echt verliefd op Boris,heeft een groot deel van haar leven opgeofferd aan hem, zij was zijn redding. Ook al was er wel eens ruzie, zij bleef hem onvoorwaardelijk trouw. Tijdens zijn  leven heeft Boris dit niet echt aan Olga kunnen uiten, maar zoals Anna dat schrijft, door de erfenis van Dokter Zjivago zijn Lara (dus Olga) en Joeri (Boris) onsterfelijk geworden!

Het boek speelt in Rusland, voor mij toch altijd een totaal andere wereld, onvoorstelbaar dat je gangen worden nagegaan, je wordt beschuldigd, veroordeeld en weggestuurd naar een werkkamp, voor ons toch ondenkbaar in de jaren 50?   Bijzonder  was voor mij de opmerking over het koffertje dat klaar stond, de angst opgepakt te worden,  dat speelt ook een rol in Het tumult van de tijd van Julian Barnes, als Sjostakovitsj bij de lift staat. Hierdoor besef je weer wat vrijheid echt is, dat hier wel over allerlei zaken vrij gesproken en geschreven mag worden.

D. Kooistra

Als tiener las ik het boek dokter Zjivago en het liet een diepe indruk bij mij achter. Wat een roman en de film was nog mooier. Wel traag, maar hij bleef mooi. Ik verheugde me ook op het lezen van het boek Lara, dat zou het verhaal compleet maken. Op de flaptekst stond ook dat dit verhaal Boris inspireerde tot het schrijven van zijn beroemde roman.

Het verhaal heeft een hele lange inleiding waar ik wat moeilijk doorheen kon komen, er zat weinig vaart in. Toch zijn er zinnen bij die me lang bijbleven zoals: Olga Ivinskaja betaalde een hoge prijs voor haar liefde.
Romantiek tussen de geschiedenisfeiten door die weer boven komen drijven, (de revolutie, Stalin, werkkampen) maar waar ik de impact nooit van begrepen had.

Het begin gaat over hoe Olga en Boris elkaar ontmoeten en voor elkaar vielen. Maar hun relatie mocht er niet zijn omdat ze allebei een gezin hebben. Maar het verhaal bevat vooral de beschrijving van een tijdbeeld van het Rusland nadat Lenin overleed met een beetje romantiek door het liefdesverhaal van de twee hoofdpersonen. Het verhaal is echt gebeurd, dat bewijzen de foto’s in dit boek ook. Enige kennis van het Rusland van begin deze eeuw is wel handig om de omgeving en de sfeer van dit verhaal te begrijpen.

Geen roman om even tussendoor te lezen maar om je echt in te verdiepen. De cultuur in het land waar dit verhaal zich afspeelt is zo anders als onze cultuur. Creativiteit en ideeën worden aan banden gelegd omdat het moet van de regering. Dit is voor veel mensen niet te bevatten. Verbazing als Boris niet naar een werkkamp hoeft en zijn minnares wel. De strijd om aandacht van Boris tussen zijn vrouw en zijn minnares maakt het boek net iets menselijker.

Boris Pasternak kreeg de roem, de Nobelprijs voor de literatuur en daarnaast heel veel kritieken te verwerken. De hoofdstukken zijn vrij lang. Het boek eindigt met een epiloog waarin veel duidelijk wordt en daarna pagina’s vol voetnoten en een overzichtelijk register, hierdoor had ik achteraf het idee dat ik een documentaire had gelezen.

Lara is een bijzonder boek om te lezen, Geschikt voor mensen die van de Russische geschiedenis en een dosis romantiek houden.

A. Deetman

Lara, een aangrijpend en spannend boek van Anna Pasternak. Hoe het boek Dokter Zjivago van Boris Pasternak tot stand kwam. Pure geschiedenis.

Boeiend om te lezen hoe Boris Pasternak leefde en werkte in een Rusland ten tijde van Stalin. Hier in het westen is Boris Pasternak vooral bekend cq. beroemd vanwege zijn roman Dokter Zjivago. Maar ten tijde van het schrijven van dit boek genoot hij in Rusland grote bekendheid als als schrijver van poëzie. (en nog steeds is dat zo)

De hoofdpersoon in Lara is Olga. Nadat Boris Pasternak haar leerde kennen en liefhebben gaat zij model staan voor de persoon Lara in het boek dat hij dan aan het schrijven is. Heel fascinerend is het om te lezen hoe Olga alles opzij zet om er vooral maar te zijn voor Boris. Olga is zijn grote liefde maar hij laat zijn vrouw Zinada niet in de steek voor haar. Boeiend om te lezen hoe ver als vrouwen soms kunnen gaan in hun liefde voor een man. Olga is twee keer gevangen genomen en te werk gesteld in werkkampen. Hier heeft ze het heel zwaar gehad. Maar ze was loyaal aan Boris en toonde moed.

Ook bij de uitgave van het boek speelde Olga een grote rol. Boris bewandeld allerlei vreemde wegen en neemt geen besluiten. Olga steunt hem zoveel mogelijk. Ten tijde van Stalin en de KGB was dat in Rusland geen kleinigheid. Zelfs na het overlijden van Boris is het voor Olga en haar dochter Irina nog niet afgelopen. Beiden worden gearresteerd en uiteindelijk veroordeeld voor een maximale straf in een werkkamp.

Een geschiedenis die gelezen moet zijn om daarna nog eens -of voor het eerst- Dokter Zjivago te lezen.

A. J. Sloot

Dit boek beschrijft de liefdesgeschiedenis tussen Boris Pasternak en Olga Ivinskaja.

Boris Pasternak is de Nobelprijswinnaar van de literatuur in 1958. Hij heeft onder andere het boek dr. Zjivago geschreven, dat in vele talen is vertaald en uitgegeven. Hierin wordt de liefdesrelatie beschreven tussen dokter Joeri Zjivago en Lara. Olga is de Lara van Boris Pasternak.

Boris is voor de tweede keer getrouwd als hij Olga leert kennen via de Novy Mir (krant van de Schrijversbond van de USSR). Ze zijn beide op slag verliefd. Boris is al begonnen aan zijn boek dr. Zjivago, hoewel het dan nog een andere naam heeft. Veel teksten en passages uit zijn boek zijn te herleiden naar zijn leven met Olga. Zoals de titel en naam van de hoofdpersoon: Zjivago is de maker van de putdeksels waar Olga en Boris vaak langs komen tijdens hun wandelingen.

Boris geeft veel lezingen. Onder het strakke regime van Stalin, waarin kunstenaars continu in de gaten worden gehouden, wordt dit boek niet geaccepteerd. ‘Het is een perfide belastering van onze revolutie en onze hele manier van leven.’

Door het respect wat de van oorsprong Georgische Stalin echter heeft voor Pasternak (door zijn vertalingen van Georgische gedichten) en het feit dat Boris al bekend is als kandidaat van de Nobelprijs van de literatuur, zal hij niet opgepakt worden. Daardoor nemen ze te pakken wat Boris lief heeft: Olga.

Het respect, moed en vertrouwen van Olga wordt op een liefdevolle wijze beschreven door de kleindochter van de zus van Boris, Anna Pasternak. Ondanks dat de familie van Boris Olga niet heeft willen aanvaarden, weet zij Olga het respect te geven dat zij heeft verdiend na alles wat zij heeft gedaan voor Boris, en hiermee zijn boek.

Het boek grijpt je. Het is moeilijk te bevatten hoe de mensen hebben geleefd onder het regime van Stalin. Zeker voor schrijvers dat ze niet konden zeggen en schrijven wat ze dachten maar alles werd gecensureerd. Olga voelde een enorm grote liefde voor Boris welke haar in staat stelde haar hele leven voor hem in dienst te stellen. Het roept bij mij ontzag en respect op voor haar.
Geheel in stijl met haar leven staat de foto van Olga op de achterkant van het boek. Het had haar meer recht gedaan als ze voorop had gestaan.