Liefde in Pangea van Tessa de Loo

'Liefde in Pangea' gaat over een jongen wiens vriendin zelfmoord pleegt tijdens een schoolreisje. Verschillende recensenten hebben dit boek gerecenseerd. Lees hier hun mening.

Lees hier de meningen van verschillende mensen over het boek Liefde in Pangea van Tessa de Loo. Lijkt het u leuk om zelf ook een recensie te schrijven? U kunt u opgeven via Miekes Leesclub.

H. Schaap

Het boek gaat over een bioloog die wil weten waarom zijn vriendin van destijds zelfmoord pleegde. Het boek is een echte pageturner. Tessa de Loo weet het verhaal spannend te maken en te houden. Wel vind ik dat er van alles wordt bijgesleept om het verhaal compleet te maken. Daardoor gaat de geloofwaardigheid wat verloren. Bijvoorbeeld aan het einde van het boek blijkt dat de vader van de vriendin een incestueuze verhouding had met zijn dochter.

De afwisseling van heden en verleden in het verhaal maakt wel dat je een goed beeld krijgt van oorzaak en gevolg. In andere boeken waar dit middel wordt gebruikt doet het nog weleens afbreuk aan de lijn van het verhaal. Hier is het tegendeel het geval. Dat maakt het boek voor mij wel bijzonder. Overigens niet anders dan andere boeken.

Mieke geeft het boek drie sterren.. Ik ben het daar wel mee eens. Het is best een aardig boek en zeker ook wel aan te bevelen. Het is een onderhoudend verhaal en het laat zien hoe complex relaties verlopen. Als iemand het boek over een jaar in mijn boekenkast ziet staan en vraagt waar het boek over gaat moet ik wel even nadenken.

J. Horlings

Sacha, jonge vrouw van 17, pleegt zelfmoord tijdens een schoolreis, ten aanschouwen van haar klasgenoten en leraren. Fidel, haar “vriendje” kan het gebeuren niet vergeten, ook niet goed verwerken. Na jaren ontmoet hij op een reünie hij weer een oud klasgenoot, die hem ervan beschuldigt haar tot zelfmoord te hebben aangezet. Door omstandigheden belandt hij in Portugal waar hij de vader van Sacha weer ontmoet.

Ik vind het wel een aardig boek, niet bijzonder. Nogal wat onwaarschijnlijkheden vinden plaats en er zou (wat mij betreft) wel wat dieper gegraven mogen worden in de levens van een aantal personen.

B. Gleis – Wensink

Ooit zaten alle continenten aan elkaar vast: het land Pangea. (Alles is in beweging, voortdurend, niets blijft aan zichzelf gelijk.)

Fidel Hulshoff verliest zijn hart aan een uitzonderlijk mooi, excentriek meisje: Sacha Quartz. Als hij merkt dat hij meer en meer verstrikt raakt in haar leugens, maakt hij een einde aan de relatie.
Twintig jaar later krijgt hij een uitnodiging voor de school-reunie. De vriendin van Sacha: Femke Bervoets vraagt hem toch vooral te komen.

Een andere oud klasgenoot Walter Sluiskil valt Fidel aan en beschuldigt hem ervan de oorzaak te zijn dat Sacha zelfmoord heeft gepleegd. Sacha stortte destijds haar hart bij hem uit. Fidel zou haar tot sex gedwongen hebben. Hij wil een verklaring van Fidel, omdat hem dit al jaren bezig houdt.

Fidel is de zoon van een professor in de paleontologie en zijn moeder werkt bij een bibliotheek. In zijn jeugd is hij vaak aan zijn lot overgelaten. Hij is van jongs af aan erg geïnteresseerd in dinosaurussen en voor zijn werk reist hij naar Portugal om de Chamaeleo chamaeleon in kaart te brengen. Een soort dino in het klein.

Hij neemt een dictafoon mee om zoveel mogelijk herinneringen aan Sacha vast te leggen. Hij neemt Femke als persoon om tegen te praten. In de Algarve ontmoet hij de broer van Sacha en haar vader. Deze vader Victor Quartz blijkt een vriend van Fidel’s vader te zijn geweest, maar de twee zijn uit elkaar gegaan toen Sacha’s vader mooie sier ging maken met de ontdekking van een ander. Fidel’s vader was heel bescheiden, zijn ontdekkingen kwamen amper aan bod.

De vader van Fidel overlijdt terwijl ze op de tv naar Victor Q. kijken en Fidel en zijn moeder hebben niet in de gaten dat hij overlijdt. Daarna wordt de moeder/zoon verhouding aanmerkelijk slechter, want Fidel hield erg veel van zijn vader. Hij neemt het zichzelf en zijn moeder kwalijk dat het t.v. kijken naar Victor belangrijker was op dat moment.

Terug in Nederland ontmoet hij Femke weer en Walter blijkt nog een brief van Sacha te hebben, die hij 20 jaar geleden als klassevertegenwoordiger aan haar familie had moeten geven.

Ik ga niet verklappen hoe het boek afloopt. Hoewel Sacha in het eerste hoofdstuk al zelfmoord pleegt blijft ze de lezer gedurende het hele boek in haar ban houden. In rap tempo val je van de ene verbazing in de andere. Sommige had je kunnen zien aankomen, andere niet. Naar mijn mening zijn er wel heel veel toevalligheden en kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat Tessa de Loo een wat gemakkelijk einde aan het boek heeft gebreid.

De verschillende thema’s in het boek zijn wel interessant (ons klimaat en hoe we daarmee omgaan, de leegloop van de Portugese dorpen, wat bezield iemand om zelfmoord te plegen voor de ogen van klasgenoten). Als rode draad loopt de kameleon door het boek. Een boeiend verhaal.

In het interview met Tessa de Loo, dat ik met haar meemaakte, vertelde ze dat de hoofdpersoon Sacha door haar is samengesteld uit de moeilijke karakters van twee narcistische vriendinnen van haar. Vriendinnen waarmee ze van de ene in de andere verrassing viel. Ze heeft 10 jaar met het idee voor dit boek gespeeld. Een zoektocht naar een verloren jeugdliefde.

J. H. J. M Allard

Tessa de Loo’s meest recente roman Liefde in Pangea beschrijft het leven van de hoofdpersoon Fidel wiens psyche wordt beheerst door een dramatische jeugdherinnering. De verteller neemt ons mee naar het moment waarop Sacha, een leerlinge uit zijn klas, tijdens een werkweek in Rome zelfmoord pleegt door van een balustrade van het hotel te springen waar zij overnachten. Deze zelfmoord komt voor iedereen in de klas als een volslagen verrassing, aangezien Sacha bekend staat als een opgewekte meid die enorm van het leven geniet en door veel van de jongens uit haar klas wordt begeerd.

Geleidelijk aan krijgt de lezer meer inzicht in het gecompliceerde leven van Sacha, wanneer Walter Sluiskil, een andere klasgenoot die een oogje op haar heeft, tijdens een reünie van de klas de hoofdpersoon Fidel ervan beschuldigt dat hij, Fidel, de achterliggende reden is voor de zelfmoord van Sacha, omdat deze de liefde van Sacha niet beantwoord had en haar bovendien regelmatig seksueel had misbruikt. De opmerkingen van Sluiskil dwingen Fidel om zijn verleden te “”heropenen””.

Zijn wetenschappelijke expeditie naar de verblijfplaats van kameleons komt steeds meer op de achtergrond. Fidel gaat op onderzoek uit naar de oorzaak van Sacha’s gekozen levenseinde en komt -soms bij toeval- steeds meer te weten over het geheim dat Sacha al die tijd met zich heeft meegedragen. Bij deze zoektocht naar haar beweegredenen wordt ook hij geconfronteerd met twijfels over zijn eigen identiteit.

Op briljante wijze weet Tessa de Loo een wereld te creëren waarin schijn en werkelijkheid voortdurend door elkaar lijken te lopen. Ooit lang geleden zaten alle continenten aan elkaar vast en vormden het land genaamd Pangea. In de loop van miljoenen jaren zijn de aardplaten van dit continent gaan schuiven en van elkaar los geraakt. Vulkaanuitbarstingen en aardbevingen hebben hun verwoestende werk gedaan. Ook in de verhoudingen tussen de mensen die Pangea bewonen zijn scheuren ontstaan die onherstelbaar blijken te zijn.

Prachtig is de metafoor die Tessa de Loo in deze roman gebruikt wanneer zij het gedrag en de verkleuring van de kameleon beschrijft in de van witregels voorziene cursieftekst. Veel karakters in Liefde in Pangea blijken Kameleonachtige trekken te bezitten, waarmee zij hun ware aard en kleur voor anderen verborgen weten te houden. Een waarlijk schitterende roman!!

C. van der Lip

Liefde in Pangea verteld over een jongeman die door de uitnodiging voor een reünie weer terug denkt aan dat laatste jaar voortgezet onderwijs. Eén van zijn klasgenoten, die ook een speciaal vriendinnetje was, pleegde zelfmoord. Dit drama was diep weggestopt. Nu laat hij z’n herinneringen komen. Heel goed vind ik dat je door dit verhaal veel leert over dinosaurussen (vaders beroep) en over kameleons (zijn werk) dat ik wel leuk verwerkt in het verhaal. Verder vind ik er teveel dramatische tekst staan en weinig verrassing.

Een boek voor jong volwassenen.