Masser Brock van Bert Wagendorp

'Masser brock' van Bert Wagendorp gaat over een journalist van een kwaliteitskrant die in twijfel raakt over zijn vak. Lees hier de meningen van verschillende lezers van dit boek.

Lees hier de meningen van verschillende mensen over het boek Wederzijds van Kees ’t Hart. Lijkt het u leuk om zelf ook een recensie te schrijven? U kunt u opgeven via Miekes Leesclub.

H. Scheper

Bert Wagendorp is bij de meeste lezers bekend als schrijver van de bestseller Ventoux. Hoewel zijn nieuwste boek Masser Brock getypeerd kan worden als een kruising tussen een roman en een literaire thriller, een heel ander boek dus als Ventoux, is het opvallend dat de schrijver Ventoux niet helemaal loslaat. In het slothoofdstuk Afgekoppeld waarin de hoofdfiguur Masser Brock zich heeft losgemaakt van de krant De Nieuwe Tijd lezen we: “Vanuit zijn ligbed zag hij ’s ochtends de top van de Mont Ventoux, een aanblik die hem rustig maakte.

En in een paar hoofdstukken daarvoor Vloggers “hoe modern”lezen we: “Masser voelde zich Prediker, de vermoeide koning die erachter was gekomen dat alles ijdelheid was en niets dan leegte.” Deze zin roept onmiddellijk herinneringen op aan de slotzin van het sonnet Mont Ventoux van Jan Kal: “ijdelheid en het najagen van wind.”

Het boek begint met het aangeven van de familierelaties van de hoofdfiguren: Masser Brock en zijn zus Mia Kalman die opgroeien in een hippiegezin, wonend op het schip De Hindeloopen. Hun broertje, Jimi, die later journalist( ! ) wil worden verdrinkt op jonge leeftijd doordat hij door het ijs zakt.

Masser wordt columnist bij de krant De Nieuwe Tijd, ooit opgericht door de scheepsmagnaat Charles Schuurman Hess. Als 2 generaties later de krant bijna het loodje legt, wordt de krant tijdelijk gered door een hond als directeur-eigenaar die luistert naar de fraaie naam: Heino Graf von Ramstein zu Hohenhausen. Als blijkt dat er nog een familielid in Argentinië woont, is de krant gered en de hond kan aftreden als krantenmagnaat.

Zijn zus Mia wordt spindoctor van de premier. Zijn bijnaam luidt Tup en hij lijkt verdacht veel op Mark Rutte! Samen moeten ze handelend optreden als blijkt dat 4 Nederlandse soldaten in Pantsjagan lijkt iets teveel op Afganistan – dodelijk getroffen worden in hun voertuig door een bermbom. Zij worden met militaire eer begraven, maar later blijkt dat ze heroïne vervoerden.

Masser onderzoekt ondertussen in Urk wat er bekend is over de cocaïnevangsten. Buitengewoon hilarisch is zijn interview met een reder in zijn kantoor die veel weg heeft van de brug van een schip. Met een druk op een knop kan hij de hele ruimte in beweging zetten waardoor Masser bijna zeeziek wordt.

Wagendorp heeft heel knap allerlei lijnen met elkaar verbonden. Zo is de zoon van Mia Kalman, genoemd naar zijn jong overleden oom Jimi, een schoolvriend van de enige overledene van het ongeluk in Afganistan Jeroen Weenink. Jimi treedt in de voetsporen van zijn grootvader, de joviale importeur van peperdure horloges.” Samen met zijn vriend Jeroen en gesteund door grootvader Genovesi, inmiddels 103, ontwikkelen ze een nieuw horloge Jimi Kalman Watch (JKW).

Ook heel geraffineerd weet de schrijver de lijnen broer en zus te verbinden. Als blijkt dat De Nieuwe Tijd in het verleden is geïnfiltreerd door de BVD en veel abonnees verliest, zorgt Mia ervoor met een vlucht naar voren door De Nieuwe Tijd in te seinen dat Amerika ontdekt heeft dat er heroïnetransporten plaatsvinden in Pantsjagan, de aandacht af te leiden van het eigen falen toentertijd.

De Nieuwe Tijd waarvan Masser inmiddels hoofdredacteur is geworden, publiceert de dan nog geheime feiten en redt daarmee de krant en de premier. Waarheid, werkelijkheid en mening zijn de drie kernwoorden voor een journalist. Maar in de nieuwe journalistiek is daar onvoldoende ruimte voor. Masser besluit dan ook de pen neer te leggen. Hij wenst niet mee te werken aan infotainment. “Zonder internet was Trump geen president geworden.”

Het boek eindigt met een happy end: zijn vroegere vriendin uit Urk komt bij hem wonen in Mazan vlak bij de Mont Ventoux.
Wagendorp heeft dit boek, dat 414 bladzijden telt opgedragen aan zijn vrouw Wilma. Een motto ontbreekt. De uitspraak van Pilatus: ” ‘Wat is waarheid?’ zou een goed motto zijn geweest.”

L. Benschop

Masser Brock is een 45-jarige journalist/columnist bij de grote kwaliteitskrant De Nieuwe Tijd en woont in Haarlem. De schrijver Bert Wagendorp is zelf ook columnist dus hij weet waar hij het over heeft.

Masser heeft een fijne jeugd met zijn broertje Jimi en zusje Mia. Ze wonen op een woonboot De Hindeloopen met hun hippie ouders. Het noodlot slaat toe als Jimi op een avond het ijs opgaat en verdrinkt. Zijn ouders kunnen dit verdriet niet samen verwerken en gaan scheiden. De Hinloopen wordt verkocht.

Masser besluit voor zichzelf dat Jimi niet dood is maar ergens anders is en hij blijft zijn verdere leven in gedachten alles met Jimi bespreken. Vlak voor zijn dood had Jimi gezegd dat hij journalist wilde worden en Masser besluit dat hij het dan maar moet worden. En zo komt hij terecht bij De Nieuwe Tijd.

Zijn zus Mia is inmiddels de spindoctor van de minister president, die verdacht veel op Mark Rutte lijkt. Ze heeft het daar zo druk mee dat ze haar zoon bij Masser onderbrengt. Hij is vernoemd naar hun overleden broertje Jimi en volgt een opleiding voor horlogemaker.

Masser Brock is niet alleen een lekker vlot geschreven boek dat je in één ruk uitleest. Het is veel meer en het geeft veel stof tot nadenken en discussie. Het laat je de dilemma’s zien waar journalisten voor komen te staan en vooral onderzoeksjournalisten denk ik. Publiceer ik wat ik weet als ik weet dat er mensen door beschadigd worden zoals in de zaak van de vier soldaten die omkomen in Pantsjagan. Ze zijn daar op vredesmissie en komen om als hun auto op een bermbom rijdt.

Ze krijgen een staatsbegrafenis waar zelfs de koning bij aanwezig is. Maar Masser komt er achter dat het ook drugshandelaars waren. Welk belang dient het om dat te publiceren en Masser denkt daar bij vooral aan de ouders van de jongens. En zo passeren er meer zaken de revue.

Is alles geoorloofd in het belang van de waarheid? En wat is waarheid? Jouw waarheid is de mijne niet altijd. We leven in een tijd van halve waarheden en halve leugens en er wordt gezegd dat feiten ook maar meningen zijn. Van nep nieuws. En hoe onafhankelijk zijn kranten bij dit alles. Masser spreekt zelf ook over de lagen van de waarheid.

Als Masser 50 is koppelt hij zich af van al het nieuws, hij heeft er even helemaal genoeg van en trekt zich terug in Frankrijk in de Provence met het uitzicht op de Ventoux, waar hij tot rust komt. Daar komt ook eindelijk de liefde op zijn pad. Een leuke link trouwens naar het eerdere boek dat Bert Wagendorp schreef over deze berg.

Al met al een reuze interessant boek. Ideaal voor leesclubs denk.

M. Noordegraaf – de Lange

Dit boek gaat over Masser Brock. Hij is de zoon van Carla en Karel. Masser Brock heeft een jongere zus: Mia Kalman. Zijn broertje Jimi is als kind door het ijs gezakt en verdronken.

Masser is columnist voor De Nieuwe Tijd, dit is de grootste kwaliteitskrant van het land. Het is een familiebedrijf dat al vele jaren bestaat.

Als jonge verslaggever gaat Masser naar Urk om het verhaal achter de cocaïnehandel te beschrijven. Hij komt lang niet alles te weten, maar hij hoort toch meer dan hij kan opschrijven.

Zijn zus, Mia, wordt de spindoctor van de premier. In Pantsjagan sneuvelen vier militairen onder vreemde omstandigheden. Zij krijgen een staatsbegrafenis, die onterecht is. De premier en Mia zijn op de hoogte van de criminele activiteiten van deze militairen, maar zij verzwijgen de waarheid.

Ook De Nieuwe Tijd blijkt jarenlang geïnfiltreerd te zijn door de geheime dienst die de berichtgeving heeft gemanipuleerd. Masser vraagt zich af wat de waarde van het nieuws is. Zijn er nog wel waarheden of wordt een leugen de nieuwe waarheid. Is de werkelijkheid kneedbaar? Hij neemt afstand van zijn oude zekerheden en gaat aan alles twijfelen.Waarheid, werkelijkheid en mening zijn de kernwoorden van een journalist, maar dat is nu veranderd. Wat is nieuw, wat is waar en wat is een mening?

Zijn neef Jimi, zoon van Mia, woont bij Masser. Hij heeft een eigen werkruimte waar hij aan bijzondere horloges met een eeuwigdurende kalender werkt : Jimi Kalman Watches.

Masser wordt gevraagd om hoofdredacteur van De Nieuwe Tijd te worden. Deze functie past niet bij hem en hij begint weer columns schrijven, maar dit gaat hem steeds minder goed af. Er zijn zoveel ontwikkelingen in krantenland. Het liefst maakt hij een “saaie” krant met alleen nieuws, analyses en achtergronden. Tegenwoordig staan er mensen te filmen en is het nieuws meteen via Facebook of een app te volgen.

Hij krijgt angstdromen en een paniekaanval. Na lang aarzelen besluit hij met zijn baan te stoppen en dit voelt als een opluchting. Masser gaat de stilte en de rust in Mazan (in de buurt van de Mont Ventoux) zoeken. Aan het einde van het boek besluit Eva, zijn vroegere vriendin uit Urk, naar hem toe te gaan en zij gaat bij Masser wonen.

Ik vind dit dikke boek (414 pagina’s) knap geschreven. Ik kan het iedereen aanraden om te lezen want het is de moeite waard. De verhaallijnen zijn goed doordacht en ik ben geboeid door blijven lezen omdat ik nieuwsgierig naar de afloop was. Na het lezen van dit boek ga ik toch (nog) kritischer naar de media kijken, dus dit boek heeft mij ook nog iets extra’s meegegeven.

M. Soetens

Masser Brock gaat in het begin kort over zijn jeugd. Hierdoor weet je achtergronden van zijn zus, zijn overleden broertje, zijn ouders en zijn schoonouders die als personen in het verdere boek voorkomen.

De rest van de roman gaat over Masser Brocks leven als journalist. Zijn ontwikkeling hoe hij naar zijn werk kijkt.

Bert Wagendorp beschrijft de wereld van journalisten en redacties van kranten. Die wereld is mij onbekend maar ik kon me goed inleven.
De vervlechting van Masser Brocks werkend en privéleven is erg boeiend en geloofwaardig. Ook de vraag naar “wat is waarheid” is boeiend want je moet hier je eigen mening over vormen. Wie hier nieuwsgierig naar is raad ik dit boek aan.