Mijn eerste moord van Martin Michael Driessen

Een verzameling korte tot zeer korte verhalen en een novelle.

Lees hier de meningen van verschillende mensen over het boek Mijn eerste moord van Martin Michael Driessen.

G. Cazemier

Na twee prachtige boeken, De Pelikaan en Rivieren, van deze schrijver gelezen te hebben, nu een boek met verhalen. De verhalen zijn soms langer maar er staan ook zeer korte van maar enkele pagina’s in het boek. Het laatste verhaal Aquis submersus is een vertaling. Dit verhaal stamt uit 1876 en is van de Duitse schrijver Theodor Storm. Daarnaast vinden we het verhaal “Een ware held ” in het boek dat al eerder is verschenen.

De verhalen hebben zeker meerdere verbindende elementen. De dood speelt een behoorlijke grote rol in een deel van de verhalen. Ook spelen ze regelmatig in andere tijden. Er staat bijvoorbeeld een verhaal uit de Eerste Wereldoorlog in, maar ook een verhaal uit de tijd van de Romeinen en uit de Griekse Tijd. Andere perioden uit de geschiedenis passeren ook de revue. De verhalen spelen ook vaak over de grens.

Verhalen krijgen vaak onverwachte wendingen en lopen regelmatig anders af dan je zou verwachten. Driessen verrast je als lezer dan ook, regelmatig bijvoorbeeld in het verhaal over de blinde geliefden.
Samenvattend zijn de verhalen dus vaak verrassend, er komen vreemde voorvallen in voor en de dood is vaak aanwezig. Martin Michael Driessen schrijft in een plezierige romantische stijl.

Ik zou het boek zeker aanraden aan mensen die van historische verhalen houden. De verhalen passen in de beschreven periode. Ook voor wie van verrassende en romantische verhalen houdt zijn deze prachtige verhalen zeer lezenswaardig.

M. Maarse

Serie korte verhalen met de dood als thema. Onverwachte, verrassende wendingen van Orfeus tot in de huidige tijd. Met als laatste een boeiende vertaling van Theodor Storms Aquis submersus. Veel leesplezier beleefd aan deze bundel, mooi taalgebruik, spreekt goed tot de verbeelding!

M. Donink

Martin Michael Driessen (1954) heeft al meerdere boeken geschreven. In 2016 won hij met zijn boek Rivieren de Eci literatuurprijs. Hij blinkt uit in het schrijven van korte verhalen. Met zijn eerste boek, “Gars”, werd zijn naam reeds gevestigd.

In “Mijn eerste moord” is het hoofdthema het noodlot, de dood. De dood verbindt de verhalen en komt in allerlei vormen terug. In het eerste verhaal duwt een jongetje zijn vriendje Japie in de sloot, waarna hij begint te gillen en het kind wordt gered. De duwer krijgt van de ouders van zijn vriendje een grote doos chocolade en als Japie zegt dat hij hem in de sloot geduwd heeft, gelooft niemand dat.

Een ander verhaal gaat over een wielertijdrit, waarbij een vader deze rit – ooit gewonnen door zijn zoon – zelf nogmaals fietst en daarbij als het ware over de dood heen concurreert met zijn overleden zoon. De verhalen spelen zich af in verschillende tijdvakken, waaronder in de tijd van de oude Grieken, Napoleon en Polen in 1791. Het uitstekende taalgebruik van Driessen past mooi bij die verschillende perioden in de geschiedenis. Sommige verhalen zijn kort tot zeer kort, andere weer wat langer. Een van de novellen in het boek is “Een ware held”, dat eerder in boekvorm verschenen is.
Het boek eindigt met de novelle “Aquis Submersus”, een novelle uit 1876 , geschreven door Theodor Storm.

Ook in deze novelle over een verdronken kind speelt de dood een grote rol. De verdienste van Martin Driessen is de uitstekende vertaling van dit prachtige verhaal, waardoor de schrijver Theodor Storm uit de vergetelheid gehaald is. De cover van “Mijn eerste moord” is erg mooi, een vos met in zijn bek een poolvos, symbool voor het samenkomen van twee verschillende leefwerelden. De verhalen zijn stuk voor stuk bijzonder en zeer goed uitgewerkt. “Mijn eerste moord” is een boek dat het waard is door veel lezers gelezen te worden.

L. Haarsma

Al eerder was ik getroffen door de rake en heldere schrijfstijl van Driessen’s ‘Rivieren’. Ook nu genoot ik volop van de bundel verhalen in ‘Mijn eerste dood’. na het lezen van het titelverhaal had ik tranen in mijn ogen: zo beeldend werd de kleuter beschreven die ondanks zijn eerste moord als ‘beloning’ een doos chocolade kreeg. De sfeer in de andere verhalen is verrassend en zet je als lezer telkens op het verkeerde been. Het verhaal loop vaak geheel anders af dan je aan het begin verwacht. Neem het wat langere verhaal ‘een ware held’; het beschrijft op ontroerende wijze hoe de liefde tussen twee Italiaanse broers standhoudt bij een onmenselijke keuze van een executie. Driessen, een leeftijdsgenoot, ik hoop nog veel boeken van hem te mogen lezen.

Miekes recensie

Ook Mieke van der Weij heeft voor de NCRV-gids het boek  Mijn eerste moord van Martin Michael Driessen gerecenseerd. Lees hier of haar mening overeenkomt met de meningen van bovenstaande lezers.