Een onbarmhartig pad van Gerwin van der Werf

Tiddo en Isa pikken een lifter op tijdens een reis door IJsland. Verschillende mensen hebben dit boek gerecenseerd. Benieuwd naar hun mening? U leest het hier!

Lees hier de meningen van verschillende mensen over het boek Een onbarmhartig pad van Gerwin van der Werf. Lijkt het u leuk om zelf ook een recensie te schrijven? U kunt u opgeven via Miekes Leesclub.

L. Benschop

Een onbarmhartig pad gaat over het echtpaar Tiddo en Isa en hun zoon Jonathan. Tiddo heeft een laag zelfbeeld en kijkt erg op naar zijn vrouw die wetenschapper is en erg slim. Zelf heeft hij een onnozel kantoorbaantje voor drie dagen in de week. Hun huwelijk stelt weinig meer voor en al houdt Tiddo nog erg veel van Isa, hij durft haar nauwelijks nog aan te raken. Het contact met Jonathan is ook niet optimaal, hij begrijpt zijn zoon niet die de hele dag de meest bizarre tekeningen zit te maken.
Om hier verandering in te brengen besluiten ze een rondreis te maken op IJsland in een camper. Isa heeft altijd gezegd dat ze dat graag nog een keer zou willen doen.

Voor ze vertrekken bezoekt hij eerst nog zijn moeder. Ze heeft een envelop voor hem klaargelegd met duizend euro. Wat er werkelijk tijdens dit bezoek gebeurt verzwijgt hij en ook de lezer komt hier pas aan het einde van het boek achter. Hij raakt hierdoor verstrikt in allerlei leugens.

De reis verloopt rampzalig. Ze pikken een lifter op en deze lijkt de regie van de reis over te nemen. Als Tiddo hem zijn grote geheim vertelt beseft hij ook dat hij van hem af moet zien te komen. Hij ruilt de camper in voor een Toyota Landcruiser met fourwheeldrive en vlucht het onbarmhartige pad op dat zo gevaarlijk is dat hij zijn gezin in levensgevaar brengt. Hij denkt nog steeds dat alles goed komt als hij Isa het meer Askja kan laten zien. Voor het zover is heeft Isa hem al verlaten met Jonathan.

Het leest heel prettig en het is zeker spannend. De natuur van Ijsland wordt prachtig beschreven. Ronduit ontroerend vind ik hoe hij schrijft over de tedere verlangens die Tiddo heeft om Isa maar aan te kunnen raken. Maar… De zotte beslissingen die hij steeds neemt om zijn doel te bereiken gingen mij tegenstaan. Daardoor werd het voor mij onwerkelijk.

P.M. Mokveld

‘Het moest de reis van ons leven worden, met een camper door Ijsland toeren.’ Zo begint het verhaal van de ik-figuur, Tiddo, die vertelt hoe hij hoopt dat deze reis zijn huwelijk redt. Samen met vrouw Isa en zoon Jonathan zullen ze IJsland verkennen. Voor ze vertrekken, gaat hij bij zijn moeder langs. Tot zijn verbazing lijkt ze niet thuis te zijn. Er ligt wel een envelop met een brief en geld op tafel. ‘IJsland is erg duur. Maak er een fijne reis van.’

De volgende dag vertrekt het gezin naar IJsland. Daar trekken ze met een camper van de ene vulkaan naar het andere mooie natuurgebied. Tijdens hun reis door het land pikken ze een lifter op, Svein. Svein is een grote, stoere hipster, een IJslander die tegenwoordig in Amerika woont. Hoewel Tiddo de bedoelingen van Svein wantrouwt, fascineert de man hem ook. Tot zijn grote spijt lukt het hem echter niet om meer toenadering tot Isa te vinden. Tiddo voelt dat hij steeds meer de grip op zijn huwelijk en de situatie waarin hij zich bevindt, aan het verliezen is.

Ondanks Tiddo’s wat negatieve beschrijving van Ijsland (‘Overal zie je weer die verdomde Chinezen’), kreeg ik toch een fascinerend beeld van het land. Het liefst wilde ik gelijk zelf in het vliegtuig stappen om dit land te bekijken.

Het verhaal is een wat tragisch verhaal van hoe twee mensen in hun huwelijk uit elkaar groeien en niet in staat zijn om weer tot elkaar te komen. Daar doorheen loopt het verhaal van Svein met zijn vreemde verhalen, die zelf meent dat hij bovenaardse krachten heeft, waardoor hij mensen tot belangrijke inzichten kan brengen.

Het boek leest als een trein en geeft het gevoel van een detective. Ik was bezig met de ‘whodunnit’, terwijl er eigenlijk nog niets op te lossen was. Wat mij betreft is dit echt een aanrader, een fijn boek voor vakantie of om in de komende wintermaanden lekker mee op de bank te kruipen.

Miekes recensie

Ook Mieke van der Weij heeft voor de NCRV-gids het boek Een onbarmhartig pad van Gerwin van der Werf gerecenseerd. Lees hier of haar mening overeenkomt met de meningen van bovenstaande lezers