Tsjaikovskistraat 40 van Pieter Waterdrinker

Een reis door de Russische geschiedenis en het leven van de auteur. Vertrekpunt is zijn huis in de wijk die het epicentrum was van de Russische Revolutie. Verschillende mensen hebben dit boek gerecenseerd. Benieuwd naar hun mening? U leest het hier!

Lees hier de meningen van verschillende mensen over het boek Tsjaikovskistraat 40 van Pieter Waterdrinker. Lijkt het u leuk om zelf ook een recensie te schrijven? U kunt u opgeven via Miekes Leesclub.

A. J. Sloot

Geweldig mooi boek. Om iets van Rusland te leren, met al zijn mensen en ontwikkelingen. Tegelijkertijd het lezen van een biografie van een Nederlander die al jaren in Rusland woont.
Een man die uit al zijn goedheid bijbels naar Rusland brengt en een onbekende oude vrouw uit een verpleeghuis een rolstoelritje gunt door haar favoriete stad.

Pieter Waterdrinker wordt op straat aangesproken met de vraag of hij bijbels naar Rusland wil brengen, ‘jij kunt toch Russisch?’ Het begin van jaren werken en leven in Rusland, én Nederland.

In 2017 wordt Pieter gevraagd een boek te schrijven over de revolutie in Rusland van 1917. Hij weet niet goed hoe dit aan te pakken en heeft er eigenlijk ook totaal geen zin in. Zijn zwager komt hem echter om een grote lening vragen. Hij besluit het boek te schrijven mits hij alvast een grote vooruitbetaling kan krijgen.

Het boek leest als een roman. De vele herinneringen en plaatsen in Rusland waar Pieter langs komt, brengt hem op het vertellen van de tijd van de revolutie in 1917, de jaren ervoor en erna.
Vele gebeurtenissen passeren de revue. Vele akelige momenten uit het leven van de Russen, toen en nu.

De geschiedenis herhaalt zich niet: het rijmt en houdt zichzelf een spiegel voor.

Dit afgewisseld met het verhalen van zijn eigen leven de ontmoeting met Pozorski (die hem bijstaat in het zakelijke circuit) , hoe en waar hij zijn vrouw Julia ontmoet (de liefde voor haar en haar “meisjes”), de jaren met Fopmans (reizen voorbereiden en gidsen in Rusland), vele manieren waarop hij geld weet te verdienen en tegelijkertijd zelf wordt belazerd.

Tsjaikovskistraat, niet vernoemd naar een componist maar naar een revolutionair! Daar waar de Franse schrijver Eugène-Melchior de Vogüé heeft gewoond, op huisnummer 40. Hij die boeken en vertalingen schreef van en over Rusland welke ten grondslag liggen aan de liefde voor Rusland die Pieter als kind heeft opgedaan en nu zelf woont op huisnummer 40.

Toeval is nu eenmaal de heersende wet van dit bestaan.

L. Busch- van den Houten

De schrijver begint zijn verhaal met het smokkelen van Bijbels naar Rusland. Al heel snel blijft het niet daarbij. Er wordt een reisbureau opgericht en voor veel te veel geld worden bankiers en zakenlieden door de schrijver rondgeleid door Rusland. Daarbij worden allerlei slimme trucs uitgehaald om snel veel geld te verdienen. Helaas verdwijnt het geld niet in de zak van de schrijver maar in die  van zijn compagnon. Corruptie en  oplichting zijn aan de orde van de dag.

Dit boek schrijft Waterdrinker omdat hij zijn zwager heeft beloofd een zeiljacht te financieren. De uitgever heeft Waterdrinker vooruit betaald en zo kan de onderneming van start met het organiseren van zeiltochten. Daar komt helemaal niets van terecht. Het ene ongeluk volgt het andere op, zoals veel van de ondernemingen die in het boek worden beschreven.

De schrijver gebruikt vaak heel lange zinnen. Soms meer dan een pagina lang. Dat dwingt de lezer steeds door te lezen omdat die zin maar niet ophoudt en de spanning opgevoerd wordt. Moeiteloos verweeft Waterdrinker het heden met het verleden op een bijzondere boeiende manier. Hij beschrijft de meest wonderlijke avonturen en de ontmoeting met bijzondere mensen. Actueel is het boek door de beschrijving van de inlijving van De Krim door de Russen en ook het neerhalen van de MH17. Het boek geeft inzicht in de houding die de Russen aannemen ten opzichte van het Westen.

Ondanks het voortdurend geklaag en gescheld op alle Russische machthebbers is het een geweldig boek, ik raad iedereen aan het boek te gaan lezen!!

M. de Vries – de Jong

Peter Waterdrinker vertelt in deze roman over zijn belevenissen in de vele jaren die hij in Rusland heeft gewerkt en gewoond. De overeenkomst tussen de Russische geschiedenis van de laatste eeuw en zijn persoonlijke verhaal is dat de gewone man altijd het slachtoffer is. De rijken gaan er met het grote geld vandoor, de sloebers hebben het nakijken. Als dit alles met zelfspot en met een kritische kijk op de machthebbers wordt beschreven, levert het een heerlijk boek op.

Niemand in Rusland houdt zich aan regels, er zijn van alles tekorten en het grote graaien is van alle tijden. Ook Waterdrinker is in deze roman een sjacheraar, eerst zijn aandeel in het smokkelen van 80.000 bijbels, later gerommel met de verkoop van theaterkaartjes, het begeleiden van groepen toeristen enz. Zijn bedrijf Intersoviet Consultancy probeert winst te maken op alles wat verkoopbaar is en uit het westen komt, van dure auto’s en elektronische apparatuur, tot Olga & Olga, voor uw seksueel ondergoed. De sovjetmarkt is een gouden business, onverzadigbaar. De stukken over 1990, het instorten van het communisme, zijn leerzaam en bovendien vaak erg grappig. De schrijver blijft dicht bij zichzelf, zeker in de verhalen over zijn ouders en zijn grote liefde Julia. Indrukwekkend, gevoelig en prachtig beschreven.

Op de cover staat dat dit boek een autobiografische vertelling is én een roman. Wat is echt en wat is verzonnen? Ik hoop dat de liefdevolle delen over zijn persoonlijk leven, zijn ouders en zijn vrouw, autobiografisch zijn, maar wat betreft zijn avonturen in Rusland heb ik zo mijn twijfel..maar wat doet het ertoe? Het is een prachtige literaire roman geworden.

Soms lees je het als een geschiedenisboek, soms als een schelmenroman, soms is het een ode aan Rusland, soms uit hij zijn weerzin tegen Rusland, soms een familieroman over zijn persoonlijk leven. Een terugkerend citaat: Alles in het bestaan is toeval, volkomen willekeur.

Het verteltempo ligt hoog, de lezer verveelt zich geen moment, de beschrijvingen zijn sfeervol en de stijl is beeldend. Enkele voorbeelden van die aantrekkelijke stijl:
“Mijn grootvader, bijna iedereen van de familie is in de goelag omgekomen. Je hoefde maar te krabben aan de huid van een willekeurig mens en het vergoten bloed van de recente geschiedenis spoot er als een doorgesneden kalfsslagader uit.”
“Vanaf zijn schilderij keek Lenin in een bedachtzame pose bozig op het neo-kapitalistische gekrioel onder hem neer. Kon hij uit zijn houten omlijsting van de wand stappen, dan had hij iedereen hier voor hoeren en kakkerlakken uitgemaakt, om vervolgens te verordenen het gajes terstond standrechtelijk te executeren. Al met al heeft Tsjaikovskistraat 40 mij vele uren leesplezier bezorgd, een aanrader!”

N. Aanhane

De auteur Pieter Waterdrinker woont en werkt in Rusland. Hij schrijft stukjes en verhalen voor verschillende kranten en tijdschriften. In dit boek schrijft hij over zijn leven en werk in dit mooie maar ook zo andere land dan Nederland. Hij laat ons ook een prachtig beeld zien van een stuk Russische geschiedenis.

Op een oktobermorgen in het jaar 1988 wordt hem gevraagd of hij zevenduizend Bijbels kan afleveren in de Sovjet- Unie, hij doet dit schoorvoetend. Daarna komt alles in een stroomversnelling en heeft hij de meest raarste baantjes in de loop der jaren. Hij maakt kennis met het systeem in Rusland, de corruptie, vriendjes politiek, wordt verliefd, drinkt teveel en vind uiteindelijk zijn grote liefde Julia. Om zijn zwager financieel te kunnen helpen besluit hij een boek te schrijven. Dit verhaal is grotendeels autobiografische en hij schrijft dit met humor en een grote dosis zelfkennis alsook zijn eigen kijk op het leven.

De Oktoberrevolutie van 100 jaar geleden, de anarchie, de gruwelijkheden dit alles wordt op een prachtige, beeldende en op een heldere manier verteld. Het is genieten van de eerste tot de laatste bladzijde in het bijzonder door de geweldige schrijfstijl van de auteur. En niet te vergeten een stukje geschiedenis van een land dat wij minder goed kennen. Dit boek is letterlijk en figuurlijk een zwaargewicht. De cover is sereen mooi. Dit was het eerste boek dat ik las van deze auteur en het is zeker niet de laatste. Ik geef het boek vijf sterren.

A. van Doornik

Pieter Waterdrinker, de auteur van Tsjaikovskistraat 40, is journalist en schrijver en woont al meer dan een halve eeuw in Rusland. Afwisselend in St. Petersburg en in Moskou, waar hij een appartement heeft. Hij is getrouwd met een Russische vrouw en spreekt de taal vloeiend. Voor het schrijven van dit boek accepteerde hij €10.000 voorschot van de uitgever, om in opdracht een persoonlijk verslag te schrijven over de Russische revolutie, die in 2017 100 jaar daarvoor plaats vond. Door deze opdracht, aangenomen o.a. uit geldnood, zat hij eraan vast. Tijdens het schrijven dwaalden zijn gedachten regelmatig af naar gebeurtenissen uit zijn eigen leven die plaats vonden gedurende de 25 jaar dat hij in Rusland woonde.

De roman is daardoor geschreven in een prettige afwisseling tussen zijn persoonlijke leven en de geschiedenis van het land. Het boek is autobiografisch maar toch ook een roman en is grotendeels geschreven vanuit zijn eigen huis adres, Tsjaikovskistraat 40, waar de auteur woont samen met zijn vrouw en drie poezen.

De straat die honderd jaar eerder het epicentrum was van de Russische Revolutie, een tijd die zijn sporen nagelaten heeft in Rusland, maar niet alleen daar. Een periode in de Russische geschiedenis die de loop van de geschiedenis in Rusland, maar ook die in Europa, ingrijpend zou bepalen.

Tsjaikovskistraat 40 is een – door meesterverteller Waterdrinker – uitstekend geschreven en boeiende roman , een prachtige weergave van de gespleten ziel van Rusland en de eeuwige interne strijd die dat oplevert. In deze roman neemt Pieter Waterdrinker de lezer afwisselend mee door de Russische geschiedenis en door zijn eigen leven en juist dat gegeven maakt het boek zo plezierig om te lezen. Ook de worsteling van Pieter Waterdrinker met zijn eigen leven, de liefde en zijn werk zijn heel goed beschreven.

Tsjaikovskistraat 40 is een aanrader voor wie meer over dit beproefde land en zijn inwoners te weten wil komen.

Miekes recensie

Ook Mieke van der Weij heeft voor de NCRV-gids het boek Tsjaikovskistraat 40 van Pieter Waterdrinker gerecenseerd. Lees hier of haar mening overeenkomt met de meningen van bovenstaande lezers.