Vanuit hier zie je alles van Mariana Leky

Wanneer Selma over een okapi droomt, weet iedereen in het dorp dat er binnen 24 uur iemand zal sterven.

Lees hier de meningen van verschillende mensen over het boek De dochter van Crusoe van Jane Gardam.

M.C. Kremer

Eigenlijk is dit een boek dat je moet lezen zonder dat je er ook maar iets vanaf weet.
Ik heb geprobeerd om een spoilervrije recensie te schrijven.

‘Vanuit hier zie je alles’ is een boek over mensen, en hoe mensen hun leven leven. Met hun menselijke eigenaardigheden en gebeurtenissen die het leven kunnen bepalen. Het boek speelt zich af in een dorp waar je de bewoners langzaam leert kennen door de ogen van Louise/Wiesje. Selma, de oma van Wies waas ze dol op is. De opticien, die ook dol op oma is en wat het hele dorp ook weet behalve Selma zelf. Martin, het vriendje van Wies, die met ogen dicht op kan noemen wat Louise ziet tijdens de treinreis die ze iedere dag maken. Palm, de vader van Martin, een agressieve dronkelap met zijn honden. De ouders van Louise die gescheiden zijn; haar vader die continu op reis is, haar moeder met een nieuwe relatie, en nog een aantal anderen.

Het boek heeft een droog humoristische schrijfstijl. Als rode draad loopt door het eerste deel de vraag wie uit het dorp zal gaan sterven. De oma van Wies, Selma, heeft namelijk over een okapi gedroomd. En iedere keer dat oma over een okapi droomt sterft er iemand binnen 24 uur. In die uren worden mensen bijna omgebracht. Andere mensen gaan alvast in bed liggen in de hoop dat zij het zijn die gaan sterven. Alles beschreven in die droog humoristische stijl. Net toen mij dat opgewekte stijltje wat begon te irriteren, ging het eerste deel van het boek over in het tweede deel. En geeft die stijl het verhaal juist meer diepgang door ook de nare dingen die gebeuren zo te beschrijven.
Je krijgt langzaam in het verhaal mee, wat er nou precies gebeurd is. Een manier van schrijven die je dwingt om verder te lezen, en waarmee je steeds meer puzzelstukjes uit het leven van de mensen uit het dorp krijgt aangereikt.

Ik vond het een mooi boek om te lezen, het schetste op een luchtige manier die dingen waar je als mens mee kunt worstelen.

E. de Weerd

Dit boek speelt zich af in een dorpje in Duitsland waar de tijd stilstaat en eigenlijk nooit iets gebeurt. Het dorp waar Luise opgroeit in een bijzonder gezin waar haar vader al snel verdwijnt naar vele landen om daar het geluk te vinden. Haar moeder heeft een verhouding met de ijscoman en hierdoor wordt Luise opgevoed voor haar oma Selma en de opticien die heimelijk verliefd op oma is.
Selma is een bijzondere en krachtige vrouw die heel soms droomt over een Okapi en dat is het teken dat er iemand zal sterven. Voor Luise is dat dan Martin, haar vriendje waarmee ze lief en leed deelt en die een ongeluk in de trein krijgt. Luise haar leven staat dan stil en het duurt erg lang voordat ze de draad weer op kan pakken. Als ze na jaren op zichzelf gaat wonen en een baantje krijgt in een boekhandel, ontmoet ze op een dag Frederik, een Boeddhistische monnik die in Japan woont. Ze draaien om elkaar heen en verklaren elkaar uiteindelijk de liefde, hoewel dit natuurlijk niet mag en kan.

Het verhaal gaat over onmogelijke en onuitgesproken liefdes, bijzondere mensen met elk hun eigen verhaal en het gewone leven van alledag.

Ik vond het een bijzonder boek. Het leest niet heel makkelijk maar ik wilde toch verder lezen om zo te weten te komen hoe het verder zou gaan. Het verhaal lijkt wel wat op de De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween al vond ik dat fijner om te lezen. Maar het is zeker geen vervelend of saai boek. En ik denk ook dat het verhaal nog wel even blijft hangen.

S. Stelwagen

Op de voorkant staat: “Dit boek maakt je gelukkig”. Een aanbeveling die hoge verwachtingen wekt.
Wat mij betreft valt dit wel tegen: Het boek beschrijft het leven van een Duits meisje in een plattelandsgemeenschap. Er is een geloof dat wanneer de oma van het meisje van een okapi droomt, er binnen 24 uur iemand in het dorp zal sterven. En, zoals zo vaak met dit soort voorspellingen komt het ook uit.

Het boek beschrijft het extra waakzaam zijn van de dorpelingen tijdens de 24 uur en, de vermoedens van iedereen die bang is dat hij of zij deze keer aan de beurt is. Persoonlijk vond ik het geen leuk boek.

Miekes recensie

Ook Mieke van der Weij heeft voor de NCRV-gids het boek Vanuit hier zie je alles van Mariana Leky gerecenseerd. Lees hier of haar mening overeenkomt met de meningen van bovenstaande lezers.