Het verhaal van een leven van Aharon Appelfeld

Als kind ontsnapt Appelfeld uit een concentratiekamp. Drie jaar leeft hij in uitgestrekte bossen. Via Italiaanse vluchtelingenkampen bereikt hij in 1946 Palestina. Verschillende mensen hebben dit boek gerecenseerd. Benieuwd naar hun mening? U leest het hier!

Lees hier de meningen van verschillende mensen over het boek Het verhaal van een leven van Aharon Appelfeld. Lijkt het u leuk om zelf ook een recensie te schrijven? U kunt u opgeven via Miekes Leesclub.

M. Kosterman

Het was een prachtig boek.

Het verhaal gaat over een man die over zijn leven verteld. Voor de oorlog, tijdens de oorlog en erna. In de inleiding staan 2 zinnen die in het hele verhaal terugkomen, nl: Ons geheugen gaat dingen uit de weg, is selectief en bewaart alleen wat het per se wil bewaren. De tweede zin gaat ook over wat er zich in het geheugen afspeelt nl: Veel is verloren gegaan in een te diepe schatkamer en veel is door vergetelheid aangevreten.

Hij was 7 jaar toen de oorlog begon. Verteld over de oorlog, opgepakt worden, naar een kamp, zijn ontsnapping , het dolen, de reis naar Palestina. Zijn diensttijd, het studeren en het schrijven om het verleden in het heden een plaats te kunnen geven.

Toen ik eenmaal was begonnen kon ik het boek niet meer wegleggen. Het pakte me direct. Ik herkende er ook wel in waar ik zelf tegen aan loop. Niet door de oorlog overigens. De ontworteling, wat is een echte herinnering en wat is en verzonnen of vervormde herinnering. Hij probeert zijn herinneringen in het dagelijks leven toe te laten. Mooi geschreven, duidelijk zonder poespas. Een aanrader.

C. J. Berkheij

Ik heb veel boeken over de oorlog gelezen, maar nooit zo een als dit. Geschreven vanuit de ziel van een kind, dat vanaf zijn zevende jaar alleen de oorlog en de tijd daarna moet overleven.
Het is geen heldenverhaal, ook niet vanuit een slachtoffer geschreven. Appelfeld vertelt zijn levensverhaal in korte verhaaltjes, niet chronologisch. Het zijn immers de herinneringen van een kind. Zo mooi, zo puur!

Soms ontmoette hij andere mensen. Het is dan net als in een oude Joodse legende die vertelt dat dankzij de weinig rechtvaardigen de wereld in stand wordt gehouden. Deze weinige rechtvaardigen hielpen hem zijn eenzame levensweg vol te houden.

Ontroerend mooi is het verhaal over de kinderen van het blindeninstituut, die gedeporteerd werden.En het verhaal van de gebroeders Rauchweiger. Wat hebben hun ouders, eenvoudige mensen, hen meegegeven dat hun tot zulke moedige redders van mensen had gemaakt.

Dit boek is een aanrader omdat het zo mooi geschreven is en omdat tussen de regels door de ziel wordt geraakt.

Miekes recensie

Ook Mieke van der Weij heeft voor de NCRV-gids het boek Het verhaal van een leven van Aharon Appelfeld gerecenseerd. Lees hier of haar mening overeenkomt met de meningen van bovenstaande lezers.