Column Bert Kranenbarg: Achterhaald

Bert Kranenbarg presenteert 'Bert op 5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Kijkcijfers. Televisiemensen worden er vanzelf wakker van, iedere ochtend een paar minuten over half acht. Ik spreek uit ervaring, want mijn vrouw werkt bij de televisie. Elke dag weer even spannend. Goeie cijfers zorgen voor een vrolijke start van de dag, als ze tegenvallen is er toch een tikkeltje chagrijn. Dagkoersen waarvan niemand weet wat ze nou precies zeggen. Helemaal omdat ze via een buitengewoon ouderwets systeem gemeten worden.

1250 huishoudens hebben een kijkcijferkastje thuis staan, hun kijkgedrag legt vast of er een miljoen mensen naar je talkshow gekeken hebben of maar vierhonderdduizend. Ja, je zal net de pech hebben dat jouw kijkers met zo’n kastje ’s avonds op verjaardagsvisite moeten en dat er ook nog een paar ziek zijn.

Komiek Diederik Ebbinge bewees hoe achterhaald het systeem is. Hij deed in De wereld draait door een oproep aan mensen met zo’n kijkcijferkastje om te kijken naar de laatste aflevering van zijn programma Promenade. Nou, dat deden ze! Bijna een half miljoen meer dan de week ervoor.

Natuurlijk is allang digitaal – via de televisie- en streamingabonnementen – te meten waar mensen naar kijken, maar dat stuit op privacybezwaren. Stel je voor dat de buren erachter komen dat jij naar Jinek kijkt en niet naar Op1. Dat zou toch echt een enorme schande zijn. Je moet er niet aan denken!

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 8. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Bert Kranenbarg presenteert Bert op 5 ✑ Reageren? bert@ncrvgids.nl