Column Bert Kranenbarg: Azië

Bert Kranenbarg presenteert 'Bert op 5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt. Deze week: Azië.

Azië, dat is nou een werelddeel waar ik nooit naartoe zou gaan. Het is er vies, je wordt er ziek van het eten, er lopen allemaal enge beesten rond, mij niet gezien. Totdat onze dochter in augustus voor haar studie voor bijna een half jaar naar Singapore vertrok. Dan is het óf haar al die tijd niet zien óf haar daar opzoeken.

En als je dan toch aan andere kant van de wereld bent… Ik ben net terug van een maand reizen door Azië, mijn uitgestelde zomervakantie. Eerst Singapore, daarna Thailand. En daar maakte ik kennis met het échte Azië. Chaos op straat, iedereen doet maar wat, overal stalletjes met eten waarvan de geuren zich vermengen met de diesellucht van de auto’s en de uitlaatgassen van brommers en tuktuks. En ik als Nederlander die bovengemiddeld houdt van organisatie en structuur daar middenin.

Ik geef toe: ik moest even acclimatiseren, maar daarna fietste ik dwars door Bangkok, at ik bij kraampjes op de markt en ging ik mee op jungletocht. Na een week lag ik ook niet meer wakker van gekko’s op het plafond. En ik heb zelfs een olifant gevoerd. Het was heerlijk om bij onze dochter te zijn, maar het leverde ook een onvergetelijke reis op, waar ik zelf nog wel het meest verbaasd over ben. Azië is heel bijzonder. Over een paar jaar maar Maleisië dan?

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 48. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden