Column Bert Kranenbarg: Dik Voormekaar

Bert Kranenbarg presenteert 'Bert op 5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt. Deze week: de weekendkrant.

Ze hebben geoefend en ze kunnen het nog! Daarom komt vanaf september de Dik Voormekaar Show terug. Wat een heerlijk nieuws. Het programma komt niet meer op de radio, maar André van Duin en Ferry de Groot gaan een podcast maken. Daardoor zal er regelmatig een nieuwe aflevering te horen zijn. En om ons vast een beetje warm te maken is het podcastkanaal al begonnen met compilaties van oude afleveringen.

Fantastisch om Dik Voormekaar, Meneer De Groot, Ome Joop, Harry Nak, Bep en Toos, Dikke Leo en al die andere types alvast weer te horen. Het kanaal begint met een radiodocumentaire die Hans van Raaij maakte en die een geweldig kijkje achter de schermen geeft.

Zo blijkt de bozige Ome Joop te zijn geïnspireerd op de vader van Ferry de Groot, die zelfs ook Joop heet. De altijd wat neuzelende Harry Nak is geënt op een muzikant uit het revue-orkest waar André van Duin mee in het theater stond.

De Dik Voormekaar Show werd in de jaren zeventig en tachtig uitgezonden aan het eind van Los Vast op Hilversum 3. De documentaire vertelt dat de NCRV de komieken goed in de gaten hield: er was altijd iemand van de omroep in de studio om te controleren of alles door de beugel kon. Zelfs ‘goh’ of ‘oh jee’ was genoeg om de opname stil te leggen. Nou, daar zijn ze in elk geval van af in het chefjesloze podcasttijdperk.

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 14. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Bert Kranenbarg presenteert Bert op 5 ✑ Reageren? bert@ncrvgids.nl