Column Bert Kranenbarg: Elfstedenkoorts

Bert Kranenbarg presenteert 'Bert op 5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Zelfs van winterweer maken we in Nederland een hype tegenwoordig. Als er alleen al sneeuw verwacht wordt, geldt bij voorbaat code rood op de wegen en staan bussen en treinen stil. Op het moment dat weermannen daar een weerpluim bij halen die temperaturen onder nul aangeven, schuiven de talkshowtafels direct vol met gasten die komen praten over het E-woord.

De Elfstedentocht bedoelen ze daarmee, maar die naam willen ze niet noemen omdat ze het er niet over willen hebben. Toch gaan ze er uitgebreid over praten. En dat op het moment dat veel water in Fryslân nog niet eens met ook maar een vliesje ijs bedekt is.

Bovendien was al besloten dat de Elfstedentocht deze winter niet georganiseerd zou worden omdat er vanwege het C-woord geen publieksevenementen zijn. Maar zelfs de politiek in Den Haag laat zich gek maken en duikt erbovenop: lijsttrekkers van links tot rechts pleiten voor herziening van het besluit om de Tocht der tochten dit jaar niet te laten rijden.

Elfsteden- én verkiezingskoorts midden in de coronacrisis waarin we doormodderen met vaccinaties, de winkels dichtblijven, we hooguit in ons eentje bij iemand op bezoek gaan en voor negen uur ’s avonds weer binnen zijn. Ik hou van de Elfstedentocht, ik stond in 1997 aan de finish op de Bonkevaart voor de radio. Maar het moet wel eerst wekenlang flink vriezen, daarna praten we verder.

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 8. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Bert Kranenbarg presenteert Bert op 5 ✑ Reageren? bert@ncrvgids.nl