Column Bert Kranenbarg: Evergreen

Bert Kranenbarg presenteert 'BertOp5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Nu de blaadjes dan toch bij bosjes vallen na een veel te warme oktobermaand is het tijd voor de eindejaarslijstjes op de radio. November is de maand van de Evergreen Top 1000 op NPO Radio 5. Er is gestemd, de lijst is bekendgemaakt en vanaf maandagmorgen 6 uur barst die los vanaf nummer 1000, om vrijdagavond net voor 8 uur te eindigen met ‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld op nummer 1. Hoe evergreen wil je het hebben?

Onze lijst is van alle tijden, maar weerspiegelt ook altijd een beetje het jaar dat bijna achter ons ligt. Russians van Sting staat voor de eerste keer in de Evergreen Top 1000, een lied uit 1985, uit de Koude Oorlog, maar helaas weer actueel.

De Dijk neemt afscheid, gaf vijf uitverkochte concerten in de Ziggo Dome in Amsterdam en staat dit jaar acht keer in de Evergreen Top 1000. ‘Dansen op de vulkaan’ en ‘Ik kan het niet alleen’ waren dé hits tijdens die concerten en staan allebei voor het eerst in de lijst. Maar ook het prachtige ‘Mijn van straat geredde roos’ dat Huub van de Lubbe in stilte wilde zingen in de poparena heeft een plek.

En ik ben er trots op dat onze luisteraars ook Jan Rot postuum een plek gunnen met ‘Stel dat het zou kunnen’, het prachtige lied over zijn moeder. Ik hoop dat ze boven samen vieren dat het de hoogste nieuwe binnenkomer is op nummer 153.

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 46. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Bert Kranenbarg presenteert Bert op 5 ✑ Reageren? bert@ncrvgids.nl