Column Bert Kranenbarg: Excellentie

Bert Kranenbarg presenteert 'BertOp5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Het was op die zaterdagavond dat Nederland niet mee mocht doen aan het Eurovisie Songfestival. Het Journaal, EenVandaag, Op1 en de Songfestivalvoorbeschouwing pakten uit. Het kon niet op. En toen het hele spektakel in Malmö in volle gang was, kreeg ik opeens een appje van een collega: ‘Rick Brink is overleden, 38 jaar.’

Rick werd in 2019 gekozen tot minister van Gehandicaptenzaken in een speciale uitzending van KRO-NCRV. Hij kreeg z’n eigen ministerie in ons gebouw. Een geboren politicus die vanuit zijn rolstoel vol vuur opkwam voor mensen met een beperking. Ik heb hem regelmatig in mijn uitzending gehad, sprak hem dan altijd aan als ‘excellentie’.

Rick kreeg veel in beweging en werd in Den Haag heel serieus genomen. Dat werd nog maar weer eens duidelijk toen we met alle collega’s stilstonden bij zijn plotselinge overlijden en keken naar een film over wat hij allemaal deed tijdens zijn ministerschap.

Het allerbelangrijkste vond hij plekken waar alle kinderen met elkaar kunnen spelen, daar maakte hij zich sterk voor. Want dat hadden zijn ouders ook gedaan toen hij kind was. Inmiddels was Rick fractievoorzitter voor het CDA in de Provinciale Staten van Overijssel. Ik had hem nog veel goede jaren in de politiek gegund, maar het mocht niet zo zijn.
Ik wens iedereen die van ‘onze’ Rick hield heel veel sterkte toe.

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 21. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Bert Kranenbarg presenteert Bert op 5 ✑ Reageren? bert@ncrvgids.nl