Column Bert Kranenbarg: FM

Bert Kranenbarg presenteert 'Bert op 5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Dit jaar is het vijftien jaar geleden dat Radio 5 begon in de huidige vorm. Het idee van zendermanager Kees Toering was destijds dat luisteraars die zich niet meer zo thuisvoelden bij Radio 2 terecht konden op Radio 5. Die zender werd nostalgisch, wat ouderwets, belegen zo u wilt. Niet geschikt voor programmamakers die teksten wilden schreeuwen met dreunende beats onder hun stem en muziek met te harde gitaren. Door sommigen werd de zender zelfs gezien als een rusthuis voor omroepmedewerkers die op andere zenders niet meer gewenst waren.

Verschillende omroepen kozen er dan ook voor om niet in te stappen bij het nieuwe Radio 5. De TROS was daar één van, inmiddels alweer jaren op de zender sinds het fusieomroep Avrotros werd, dagelijks met drie uur Arbeidsvitaminen en iedere vrijdagmiddag met een programma waarin het Nederlands product in de volle breedte aan zijn trekken komt. Jongerenomroep BNN was logischerwijs niet vertegenwoordigd op Radio 5, maar ook de VARA hield zich afzijdig. Nu is ook dat verleden tijd!

Het is gelukt om BNNVARA’s Felix Meurders te verleiden om een nieuw programma op onze zender te maken, onder de titel FM op 5. Met een knipoog naar de felbegeerde FM-frequentie die NPO Radio 5 helaas nog steeds niet heeft. Nou maar eens proberen of we ook Frits Spits onze studio in kunnen krijgen voor een programma met mooie Nederlandstalige muziek. Dan volgt die FM vanzelf, lijkt me.

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 02. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Bert Kranenbarg presenteert Bert op 5 ✑ Reageren? bert@ncrvgids.nl