Column Bert Kranenbarg: Gammel

Bert Kranenbarg presenteert 'Bert op 5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

De zomer afsluiten met een weekje fietsen in Frankrijk, ik keek er al lang naar uit. Maar onderweg in de auto ging ik me slechter en slechter voelen. Twee keer gevaccineerd, het zal toch niet? Of toch? Bij aankomst aan de voet van de Alpe d’Huez meteen in de supermarkt maar gevraagd naar een zelftest, voor de zekerheid. Maar die hadden ze niet: ‘Non, la pharmacie, demain’. Ofwel: u moet bij de apotheek zijn, die is morgen weer open. Dus voor de zekerheid maar afstand houden, al was dat in de auto natuurlijk niet echt gelukt.

Veel in bed liggen om de rillerigheid en hoofdpijn te bestrijden. En nog keelpijn ook. Dus alle symptomen, volgens internet. Al kon ik nog wel alles ruiken en proeven. De volgende dag hebben anderen uit ons gezelschap een zelftest voor me gehaald bij de apotheek, dat wil zeggen… geprobeerd. Want die hebben ze niet, testen kan alleen als de patiënt hier komt.

Gelukkig bleven ze volhouden dat ze echt een zelftest wilden. Even achter kijken, oh ja, hebben we toch. Wat het kost? Opzoeken in de computer: gevonden, vijf euro en twintig cent. Maar dan kunnen we u geen code geven voor toegang. Geen probleem, het was gewoon voor de zekerheid.

Stokje, roeren, vloeistof, druppelen, test… één streepje. Niks aan de hand, maar toch gammel. Vanavond maar weer een glaasje pastis, dat werkte gisteravond ook uitstekend.

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 36. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Bert Kranenbarg presenteert Bert op 5 ✑ Reageren? bert@ncrvgids.nl