Column Bert Kranenbarg: Gedichtenservice

Bert Kranenbarg presenteert 'Bert op 5'. In zijn wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt. Deze week: zijn gedichtenservice op de radio. “Dat levert nooit rijmelarijen op, maar vrolijke poëzie waarmee je voor de dag kunt komen.”

Heel eerlijk? Ik dacht dat ik het een stuk rustiger zou krijgen toen ik in januari op NPO Radio 5 begon. Niets is minder waar, maar daar ben ik echt enorm blij mee. De Evergreen Top 1000 is nog niet uitgewoed of 5 december komt eraan. Dan ga ik samen met collega Ron Stoeltie onze luisteraars vier uur lang helpen hun sinterklaasgedicht voor elkaar te krijgen. Hoewel, aan Ron en mij leggen ze uit waar het wringt en daarna gaan dichters Frank van Pamelen en Jan J. Pieterse aan de slag om het dichtprobleem te verhelpen.

Dat levert nooit rijmelarijen op, maar vrolijke poëzie waarmee je voor de dag kunt komen. Die Gedichtenservice is jaren geleden begonnen op NPO Radio 2, maar toen het daar stopte heeft NPO Radio 5 het opgepakt. Gelukkig maar, want het is te leuk om het niet meer te doen. En het helpt niet alleen de luisteraar die belt met een probleem, maar inspireert ook altijd anderen.

De dichters hebben meestal ook wel wat universele sinterklaasgedichten die iedereen kan gebruiken. Of een doe-hetzelfgedicht dat ik vorig jaar hoorde: een opsomming van losse woorden die allemaal met Sinterklaas te maken hebben, steeds rijmend aan het eind van de regel en dan tot slot: ‘jouw gedicht is nu klaar, zet het zelf maar in elkaar!’ De middag voor pakjesavond wordt vast leuk, compleet met pepernoten, taai en marsepein. Mmmm.

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 48. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.