Column Bert Kranenbarg: Greetje

Bert Kranenbarg presenteert 'Bert op 5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt. Deze week: Greetje

Alles lijkt zoals het was: in die zin zit alles. Het is de titel van het boek dat Frits Spits schreef in het jaar na het overlijden van zijn vrouw Greetje. Zij had longkanker, ‘de sluipmoordenaar die haar in vijf weken klein heeft gekregen’, schrijft Frits. Net als in zijn eerdere boeken De Standaards van Spits vertelt Frits zijn verhaal aan de hand van Nederlandstalige liedjes die hem door het eerste jaar heen hielpen. Liedjes die hij, net als Greetje, op een voetstuk plaatst.

Ik mocht bij de presentatie van het boek zijn en bereidde me voor op een verdrietige avond. Maar dat werd het niet, of zeker niet uitsluitend. Het werd een avond vol gevoel, waarin Frits heel persoonlijk en intiem vertelde over zijn liefde voor dat meisje bij wie hij op zijn tiende in Eindhoven in de klas kwam. Ongemakkelijk? Nee, geen moment. Dat was het ook niet toen hij er bij Pauw op televisie over vertelde en in een interview in de krant.

Het verhaal van Frits is ‘het verhaal voor iedereen die een dierbare verloor en het leven weer zin probeert te geven’, schrijft Cornald Maas in het voorwoord. En dat is het precies. Daarom geef ik een boek aan mijn vader, hij noemt zichzelf ‘een lotgenoot die twee jaar voorloopt’. Alles lijkt zoals het was, toch is alles anders. We missen zijn vrouw, mijn moeder dus, al drie jaar iedere dag.

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 44 Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Bert Kranenbarg presenteert Bert op 5 ✑ Reageren? bert@ncrvgids.nl