Column Bert Kranenbarg: Grolloo

Bert Kranenbarg presenteert 'Bert op 5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

We gingen naar vrienden in Drenthe en omdat de autoweg was afgesloten reden we het laatste stuk binnendoor. Daardoor kwamen we langs Grolloo, een dorp dat 625 inwoners telt. Grolloo is op de kaart gezet door Harry Muskee van Cuby + Blizzards en wordt op de kaart gehouden door Johan Derksen die er tegenwoordig woont. Zijn Holland Blues Festival afgelopen week ging uiteraard niet door, corona. Maar in Grolloo gaan mijn gedachten vooral naar het fantastische kamp dat ik er had toen ik in de zesde klas van de lagere school zat.

We kampeerden op het natuurkampeerterrein, zwommen in de Berenkuil, fietsten kilometers door de provincie om hunnebedden te ontdekken en het Drents museum in Assen te bezoeken. Ook gingen we naar het voormalig kamp Westerbork, waar toen nog geen indrukwekkend herinneringscentrum was, liepen we het Melkwegpad richting de radiotelescopen van Westerbork. En we gingen zelfs een ochtend graven in een akker op zoek naar prehistorische voorwerpen. Ik vond een steen met karteltjes die ongetwijfeld duizenden jaren geleden gebruikt is als gereedschap of keukengerei. Ik heb ‘m altijd bewaard.

Afscheid van de lagere school met een kamp en een musical waarin ik mocht schitteren als Koning Ap. Ik vergeet het mijn leven lang niet meer. Voor de achtste groepers van dit jaar gaat dat allemaal uiteraard niet door, corona. Wat verdrietig, want het zijn momenten die ze nooit meer in kunnen halen.

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 24/25. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Bert Kranenbarg presenteert Bert op 5 ✑ Reageren? bert@ncrvgids.nl