Column Bert Kranenbarg: Hete zomer

Bert Kranenbarg presenteert 'Bert op 5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt. Deze week: de hete zomer.

Of ie echt voorbij is waag ik te betwijfelen. Het is net augustus, ik zou denken en hopen dat ‘die mooie zomer’ nog wel even door kan. De zomer waarin de Oranjeleeuwinnen bíjna wereldkampioen werden, de zomer waarin het hitterecord dat 75 jaar stand hield werd verpulverd, de zomer waarin eindelijk weer eens een Nederlander in het geel reed in de Tour de France. En als die zomer ‘zowat in mei’ begonnen is, telt zelfs ook de overwinning op het Eurovisie Songfestival mee.

Wat een hete zomer, in alle opzichten. Eerlijk gezegd hóóp ik ook dat de zomer nog lang niet voorbij is. De lange, lichte, warme dagen, de zwoele zomeravonden, de vrolijkheid op straat, het leven buiten: ik hou van de zomer. Die 40 graden of hoger vind ik wat overdreven, maar verder ben ik gek op deze periode van het jaar. Die kan wat mij betreft niet lang genoeg duren.

Ik zou graag willen dat we er ook nog een flinke nazomer achteraan krijgen, eentje die we oprekken tot aan de kerstdagen. Natuurlijk maak ik me ook zorgen of dit allemaal te maken heeft met de klimaatverandering. Maar als het dan toch zo is, laten we er dan van genieten. Laten we de zomer vieren over de volle breedte. Want voor je het weet zit je met je ‘dia’s in de regen hier’. Dat kan altijd nog.

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 32/33. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Bert Kranenbarg presenteert Bert op 5 ✑ Reageren? bert@ncrvgids.nl