Column Bert Kranenbarg: Liefdeslied

Bert Kranenbarg presenteert 'BertOp5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Een kaaskop in Kaapstad. Zo ziet Stef Bos zichzelf. En die kaaskop heeft een nieuw album gemaakt dat Bitterlief heet. Dat is nou zo’n titel die alleen Stef Bos verzint en die hij prachtig kan uitleggen.

‘Bitter’ en ‘lief’, je zou denken dat die twee begrippen op geen enkele manier samen kunnen optrekken. Maar volgens Stef wel. Nadat hij op een ochtend terugkwam van school waar hij zijn kinderen naartoe gebracht had, hoorde hij een zoetsappig liedje over de liefde. Hij vond het niks. Toen zei zijn Zuid-Afrikaanse vrouw: “Schrijf dan iets beters”. Direct ging hij achter de vleugel zitten om zo eerlijk mogelijk een liefdeslied te schrijven, na de eerste vijftien jaar van zijn huwelijk. Dat werd ‘Bitterlief’, een sleutelsong voor zijn nieuwe plaat zegt Stef Bos er zelf over. “Het begon met een soort lichtheid en terwijl dat nummer bezig was te ontwikkelen kroop het opeens onder mijn huid. Dat zijn vaak de beste liedjes, die schrijven zichzelf.”

Een eerlijk lied over de liefde, in het Zuid-Afrikaans: Tye van oorlog en tye van vrede, liefde is bitter en soet. Jy is my hemel, jy is my hel. Geen zoetsappige nep romantiek, maar het leven zelf. Stef Bos vertelde het me toen zijn album in mijn radioprogramma BertOp5 in première ging. Ik hoop van harte dat zijn vrouw blij is met het lied en dat ze bitterlief nog jaren samen mogen doorgaan.

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 9. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Bert Kranenbarg presenteert Bert op 5 ✑ Reageren? bert@ncrvgids.nl