Column Bert Kranenbarg: Lijst der lijsten

Bert Kranenbarg presenteert 'Bert op 5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt. Deze week: De top 2000 nummers.

Het is lijstjestijd! In de laatste twee weken van het jaar wordt van alles weer het mooiste en het beste gekozen. De prijzen van 2018 worden uitgereikt. De sporter van het jaar, het woord van het jaar, de ondernemer van het jaar, de auto van het jaar, zelfs de boom van het jaar. Maar het belangrijkste lijstje is in veel huiskamers de Top 2000 van NPO Radio 2.

Dit jaar de twintigste editie van wat de lijst der lijsten is gaan heten. Geroemd en verguisd. Want gaat het nou om eeuwigheidswaarde? Of ook om plaatjes die de afgelopen jaren goed waren? Wat zegt de Top 2000 nou precies? En maakt dat eigenlijk wat uit? En waarom staan er maar zo weinig vrouwen in? De Top 2000 hoort inmiddels net zo bij de laatste week van het jaar als het kerstdiner en de oliebollen.Met Queen en de Bohemian Rhapsody op nummer 1.

De cijfers zijn geheim, maar ik denk dat Queen deze editie meer stemmen heeft gekregen dan ooit tevoren omdat heel veel mensen de film Bohemian Rhapsody hebben bezocht voordat ze hun favorietenlijstje samenstelden. Ik ook. En door de film ben ik nog meer overtuigd geraakt van de eeuwigheidswaarde van dat nummer. Geschreven door de briljante Freddy Mercury. Wat hadden we nog heel veel moois van hem kunnen horen als hij niet al op 45-jarige leeftijd aan aids was overleden. Het ontroerde me opnieuw.