Column Bert Kranenbarg: Lockdown

Bert Kranenbarg presenteert 'Bert op 5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Geen mens is blij met de lockdown. En toen daar de avondklok bij kwam stond al helemaal niemand te juichen. We leven op dit moment een leven waar we ons een jaar geleden niks bij hadden kunnen voorstellen. Toch is het zo. Alles om dat virus eronder te krijgen. Ik pas mijn leven aan. Niet door de straat op te gaan om te rellen met de politie, auto’s op de kop te gooien en in brand te steken of winkels te plunderen. Dat is primitief, volstrekt zinloos, beschamend en heel verdrietig.

Ik pas mijn leven aan door te kijken naar wat wél kan. Niet meer naar de sportschool? Heel jammer. Maar nu fiets ik thuis, binnen. Drie keer per week zit ik op de trainingsfiets om bergen op te klimmen in Frankrijk, virtueel. Of een rondje Posbank: gisteren nog heb ik mijn eigen snelste tijd verbeterd met veertien seconden. En ik heb het wandelen ontdekt. Een ommetje ’s avonds na het eten, dat kan makkelijk voor het ingaan van de avondklok. Of een lange wandeling in het weekend.

We hebben klompenpaden bij ons in de omgeving, schitterende routes waarbij goede wandelschoenen of klompen geen overbodige luxe zijn omdat het nog weleens drassig kan zijn. Bij thuiskomst laten we dan iets lekkers bezorgen van een restaurant uit de buurt. Ja, het leven is heel anders op dit moment, maar je kunt nog van alles.

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 6. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Bert Kranenbarg presenteert Bert op 5 ✑ Reageren? bert@ncrvgids.nl