Column Bert Kranenbarg: Maartje

Bert Kranenbarg presenteert 'BertOp5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Juffrouw Walet begon als jong meisje op de debiteurenadministratie bij de platenmaatschappij van Willem Duys. Tegenwoordig noemt ze zich Maartje Daalmeijer, bijvoorbeeld als ze belt met de garage om te vragen of haar auto klaar is. En dan hoort ze ze op de achtergrond roepen: “Kan Maartje van Weegen de auto al ophalen?” Want zo kennen we haar allemaal.

Maartje van Weegen van de televisie, begonnen bij Studio Vrij van de KRO. Anderhalf uur live-tv mocht ze doen, maar voor de radio werd ze afgekeurd. “Daar moest ze echt maar nooit aan denken” kreeg ze te horen, nadat ze een proefprogramma gemaakt had. Maar ondertussen verving ze wel Anne van Egmond, in die tijd de koningin van de radio.

En natuurlijk maakte ze veel televisie, Journaal, Nova, ze specialiseerde ze zich in het koningshuis, zeker. Maar de radio was er ook altijd, jarenlang Met het oog op morgen en de laatste zes jaar van haar werkende leven De Klassieken op wat toen nog gewoon NPO Radio 4 heette, tegenwoordig NPO Klassiek.

In mijn podcastserie RadioReuzen vertelt Maartje van Weegen honderduit over de radio in haar leven. Haar geheim: er zijn om anderen te laten stralen. Goed luisteren, je grondig voorbereiden en vertrouwen hebben in het team waarmee je werkt. En dat is precies wat ze iedere dag hoort bij de vrouw die je ‘de nieuwe Maartje van Weegen’ zou mogen noemen: Ghislaine Plag. Van KRO-NCRV!

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 9. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Bert Kranenbarg presenteert Bert op 5 ✑ Reageren? bert@ncrvgids.nl