Column Bert Kranenbarg: Portugal

Bert Kranenbarg presenteert 'Bert op 5'. In zijn wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt. Deze week: spoorzoeken in het verleden, met zijn vader en broer in Portugal. "Heel speciaal om dit met z'n drieën te doen, een half jaar na het overlijden van mijn moeder."

Het was een gevleugelde uitdrukking bij ons thuis. Als mijn vader iets niet wist, dan zeiden we: “Toen zat jij zeker in Portugal.” Hij was daar inderdaad langere periodes in de jaren 80 en miste dus veel van wat zich thuis afspeelde. Mijn vader was projectleider voor een bedrijf dat radar installeerde voor het vliegverkeer in Portugal. Hij verbleef in hotels in Lissabon en woonde langere tijd in een appartement 25 kilometer verderop, in Cascais. Met mijn moeder en broertje van zestien is hij daar zelfs een hele zomer geweest. Ik studeerde al, maar ging er in mijn vakantie ook twee weken naartoe.

Het is nu dertig jaar later, maar mijn vader kan nog steeds smakelijk vertellen over die tijd. Gisteravond zijn hij, mijn broer en ik thuisgekomen van een lang weekend Portugal, van vier dagen spoorzoeken in het verleden. Bijzonder om daar weer te zijn en de plekken terug te vinden die horen bij de verhalen, al is er natuurlijk veel veranderd in de tussentijd.

En heel speciaal om dit met z’n drieën te doen, een half jaar na het overlijden van mijn moeder. Vader en twee zoons, de vierde stoel aan tafel bleef leeg. Dat is verdrietig. Toch was onze moeder erbij, niet alleen in de herinneringen van toen, ook in onze gedachten en gesprekken van nu. Ik weet zeker dat ze trots heeft meebeleefd hoe wij op reis waren.

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. ‘Portugal’ staat in de NCRV-gids van week 16. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.