Column Bert Kranenbarg: Radiohuis

Bert Kranenbarg presenteert 'Bert op 5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt. Deze week: Radio.

Het is een revolutie! Voor het eerst in het honderdjarig bestaan van de radio komen sinds deze maand alle radio-uitzendingen van de NPO dagelijks vanuit hetzelfde gebouw. Hilversumse molens malen langzaam, het is soms net politiek Den Haag. Iedere mening telt, elk belang wordt gewogen. En dan is dat van de afzonderlijke omroepen vaak anders dan dat van de gezamenlijke NPO. Niemand is echt de baas, besluiten forceren is niet des omroeps. Gelukkig maar.

Toen ik bijna 25 jaar geleden mijn eerste gesprek had om bij de landelijke radio te gaan werken vertelde de toenmalige eindredacteur mij dat de radioprogramma’s van onze omroep vanuit de studio in ons eigen gebouw werden uitgezonden. En datzelfde gold voor andere omroepen. Dus de collega van het programma na mij zag en sprak ik nooit. Sterker nog: meteen beetje pech kondigde ik hem aan terwijl hij er helemaal niet was. Dan waren ze vergeten om dat door te geven, kon gebeuren.

Ik ging werken voor Radio 2, dat was één zender, maar de programma’s kwamen uit allemaal verschillende studio’s. De eindredacteur vertelde me toen al: “Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle zenders bij elkaar komen te zitten, maar dat gaat vast nog wel even duren.” Dat ‘even’ werd 25 jaar, maar via allerlei tussenstappen is er nu het Radiohuis waar een groot hart voor radio klopt. Zo moet het natuurlijk zij. Het klopt.

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 48. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Bert Kranenbarg presenteert Bert op 5 ✑ Reageren? bert@ncrvgids.nl