Column Bert Kranenbarg: Recyclen

Bert Kranenbarg presenteert 'Bert op 5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt. Deze week: Recyclen

Met veel belangstelling volg ik alle bewegingen in de televisiewereld van dit moment. De sterren van 4 die verhuisd zijn naar 6, de start van nieuwe programma’s, Beau tegenover Eva en de opmerkelijke terugkeer van Lingo en Man bijt hond.

Twee programma’s die na vele jaren bij de publieke omroep over hun hoogtepunt heen waren, zijn nu gelanceerd als de start van de avond op SBS 6. Lingo zonder Lucille maar met Jan Versteegh: “We gaan zo zesletterwoorden spelen, maar eerst naar de reclame.” Man bijt hond schuift weer aan bij mensen aan tafel en gaat ongetwijfeld een nieuw keurkorps aan op zijn minst opmerkelijke landgenoten opbouwen van wie ze net zulke grote sterren maken als de Veerkampjes.

Het toppunt van recycletelevisie is natuurlijk Château Meiland. Ja, dat schrijf je echt met een dakje – een accent circonflexe – op de a. Martien Meiland en familie braken door bij Ik vertrek op NPO 1 toen ze met de volledige inboedel vertrokken naar een Frans kasteel. Nu zijn ze met groot succes opnieuw op de buis gebracht door SBS 6. Het verschil is dat Ik vertrek alle hoogte- en vooral dieptepunten terugmonteert tot een uur televisie. SBS smeert ze uit over een hele serie. Wat zeg ik, twee series zelfs. Heel slim gedaan, want ze hebben een hit te pakken. Ze willen vast nóg meer Martien. Volgend jaar dagelijks nu Utopia ophoudt te bestaan?

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 36 Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Bert Kranenbarg presenteert Bert op 5 ✑ Reageren? bert@ncrvgids.nl