Column Bert Kranenbarg: Slingers

Bert Kranenbarg presenteert 'Bert op 5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt. Deze week: Saamhorigheid.

Als je iets kunt vieren moet je het vooral niet laten. Op de radio is het dit hele jaar feest! 6 november is het namelijk precies honderd jaar geleden dat het allereerste echte radioprogramma werd uitgezonden. Hanso Idzerda presenteerde die avond in 1919 vanuit zijn huiskamer aan de Beukstraat in Den Haag een soirée musicale die op afstand beluisterd kon worden.

Ik hang dit hele jaar in mijn radioprogramma Bert op 5 de slingers op om dit bijzondere jubileum te vieren. Want de radio is nog steeds springlevend, ondanks de concurrentie van televisie en internet. Die goeie ouwe radio gaat energiek en optimistisch z’n tweede eeuw in.

Dat laten wij niet onopgemerkt gebeuren, dit hele jaar staan we stil bij al het moois dat de radio heeft opgeleverd in die eerste honderd jaar. Dankzij de verzoekfragmenten die luisteraars aanvragen hoorden we al ‘Het klokje van zeven uur en dus…’ maar ook ‘Van Staa tot Zeven’, de tune van ‘De Avondspits’, ‘Vriendelijk welkom bij Barend’ en ‘Hersengymnastiek’. Van ‘Veronica komt naar je toe deze zomer’ tot ‘Raad een lied… of niet’. Eind deze maand doen we ‘De toestand in de wereld’ van mr. G.B.J. Hiltermann. Over die tien minuten op zondagmiddag na het nieuws van één uur. Ik ga erover praten met Hans Wiegel en Paul Witteman. Het jubeljaar van de radio is nog maar net begonnen maar nu al een groot feest!

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 8. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden