Column Bert Kranenbarg: Spoorboekje

Bert Kranenbarg presenteert 'Bert op 5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

De radio staat nooit stil en gelukkig maar, want stilstand is achteruitgang. De afgelopen maanden is er vooral achter de schermen veel gewerkt aan het spoorboekje voor 2021. Dat begint altijd in het diepste geheim. Maar net als in politiek Den Haag lekt alles vrij snel uit. In de wandelgangen worden alle geruchten gecombineerd en voordat de plannen definitief worden omgezet in een besluit, is de hele puzzel allang gelegd.

Die race wordt tegenwoordig ieder jaar weer gelopen, maar dat was anders. Toen ik 25 jaar geleden radio ging maken in Hilversum was het uitgangspunt dat alle programma’s gewoon doorgingen, tenzij er reden was om te stoppen. Nu is het omgekeerd: van ieder tijdslot, zoals dat heet, wordt bepaald hoe het ingevuld wordt. Niets is vanzelfsprekend. Dat ik ook in 2021 BertOp5 mag blijven maken op de middag op NPO Radio 5 vind ik dan ook heel fijn. Nu was het ook niet logisch geweest om het hoogst gewaardeerde radioprogramma van de publieke omroep – gedeelde eerste plaats met Arbeidsvitaminen – te schrappen, sprak hij onbescheiden en niet zonder trots…

In het nieuwe Radio 5-spoorboekje staan een nieuw ochtend- en lunchprogramma door de week, blijft Tineke de Nooij ook na zestig jaar radio de zaterdagmiddag presenteren. En komt Felix Meurders daar net voor te zitten. Dat laatste in 2021, want de rest van de dienstregeling gaat direct al in, vanaf maandag. Goeie reis!

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 40. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Bert Kranenbarg presenteert Bert op 5 ✑ Reageren? bert@ncrvgids.nl