Column Bert Kranenbarg: Verkoop

Bert Kranenbarg presenteert 'Bert op 5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Op dit moment heb ik niet één maar twee banen. Eigenlijk vind ik die ene baan van KRO-NCRV-medewerker druk genoeg. Toch heb ik op dit moment een tweede, thuis, waar we volgende week beginnen aan een verbouwing boven. Er komt een nieuwe badkamer en na zeventien jaar wonen vernieuwen we ook alle vloeren. Dat klinkt misschien niet als enorm ingrijpend, maar als boven niks mag blijven staan moet alles naar beneden. En als de badkamer wordt verbouwd heb je geen douche. Allemaal best een gedoe.

’s Avonds en in het weekend zijn we nu bezig met het leeghalen van kasten. En bij alles moet je telkens bedenken: bewaren of wegdoen? Kringloop of stort? En die kast? Marktplaats? En voor hoeveel dan? Steeds weer keuzes. Maar wat een plezier om een kast te verkopen aan blije ouders die hun twaalfjarige zoon verrassen met precies die kast die zijn zusje ook heeft, maar die niet meer in de winkel te krijgen is.

Een andere kast staat nu op een studentenkamer in Groningen, nota bene de stad waar ik zelf met veel plezier studeerde. En onze linnenkast kreeg een tweede leven bij een mevrouw in Eindhoven. Ze had al precies zo een en kon die van ons daaraan vastmaken. Haar dochters kwamen de kast ophalen, met een filmpje van hun moeder die vertelde hoe blij ze ermee is. De tientjes van de verkoop zijn mooi meegenomen, maar de verhalen zijn onbetaalbaar.

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 42. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Bert Kranenbarg presenteert Bert op 5 ✑ Reageren? bert@ncrvgids.nl